Gänstorbrücke: zašto gradnja traje toliko dugo?

Jedno je jasno: Gänstorbrücke između Ulma i Neu-Ulma je glavna tačka zastoja u oba grada. Zbog toga su dvije od četiri trake blokirane i svakodnevno dolazi do zastoja u prometu. Najviše u jutarnjima satima od 7-9 sati, onda od 12 do 13 i naravno najveća gužva od 15 do 18 sati. Ali zašto za novi most treba sedam godina?

1ce47500-2e96-4d3a-9ecb-d515af51ca47

Novi most ne bi trebao biti završena do 2025. godine. To nije razumljivo, pa je Neu-Ulm SPD u prijavi koja je u srijedu razmatrana u tehničkom odboru gradskog vijeća izazvala jake reakcije.

Međutim, grad Neu-Ulm kaže: Definitivno ne postoji brži način, raspored je postavljen. Rušenje i nova gradnja traju samo godinu i pol. Međutim, još prije toga treba napraviti puno drugih zadataka, kaže Roswitha Schömig, odgovorna za mostove u  gradu.

Nova gradnja:
Most bi trebao biti obnovljen do 2025. godine. Jedna je od tri veze preko Dunava između Ulma i Neu-Ulma. Gradovi predviđaju troškove od oko 20 miliona eura. Već nešto više od godinu i po dana na mostu je otvorena samo jedna traka u oba smjera. Lijeva traka bila  je i  blokirana. Opterećenje više od 18.000 vozila dnevno preko mosta starog 70 godina bilo je preveliko.

in Focus

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.