Njemačka protiv teritorijalne razmjene Kosova i Srbije

Njemački zastupnik i izvjestilac za Kosovo u Vijeću Evrope Peter Beyer je ponovio stav Berlina da nije moguća razmjena teritorija kao rješenje za sporazum.

Peter Beyer, Coordinator of Transatlantic Cooperation in the Field of Intersocietal Relations, Cultural and Information Policy for the German government speaks during an interview with Reuters in Berlin
Peter Beyer, Coordinator of Transatlantic Cooperation in the Field of Intersocietal Relations, Cultural and Information Policy for the German government speaks during an interview with Reuters in Berlin, Germany, November 2, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch – RC19B2E88260

Njemački zastupnik i izvjestilac za Kosovo u Vijeću Evrope Peter Beyer ponovio je stav te zemlje da nije moguća razmjena teritorija kao rješenje za sporazum Kosova i Srbije.

„Želim ponoviti svoj i stav Njemačke – ne pristajemo na bilo kakvu teritorijalnu razmjenu bilo koje vrste“, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

Naglašava da su tehnički detalji razgovora između Srbije i Kosova izuzetno važni, ali dodaje da se može postići konačni dogovor ako nema potpune primjene „tehnikalija“.

„Kao što sam već mnogo puta ranije rekao, obje strane moraju raditi svoj posao. Izuzetno sam sretan što vidim da je počeo dijalog [Srbije i Kosova] uz posredovanje Evropske unije.“

‚Za dobru budućnost naroda‘

„Ovo je zaista dobra vijest. I bez sumnje je dobra stvar ako postoji ozbiljno i iskreno vjerovanje u dobru budućnost svog naroda“, kazao je Beyer.

Kaže da je jasno da moraju početi razgovori o postizanju konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

„Nisam uvjeren da se svaki tehnički detalj mora provesti prije potpisivanja takvog sporazuma. Međutim, smatram da je od suštinske važnosti i apsolutno neophodno da obje strane pokažu ozbiljnu i postojanu volju za poboljšanjem svog učinka u odgovarajućim oblastima u pogledu realizacije“, poručio je Beyer.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.