Važi i za bh. građane: Austrija odgodila obavezni karantin, dovoljan je PCR test

Austrijske vlasti su odgodile primjenu odluke o obaveznom karantinu bez obzira na PCR test koja je sutra trebala stupiti na snagu. Ova odluka je važila za stanovnike „rizičnih zemalja“ među kojima su i bh. građani.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober saopćio je da je zbog revizije određenih pravnih propisa ova odluka odložena. Tako se za sada neće provoditi ova odluka koja je prije nekoliko dana usvojena.

Kako je rekao Anschober na snazi će biti odluka od 15. juna prema kojoj osobe iz tzv. rizičnih zemalja među kojima je i BiH mogu ući u Austriju ukoliko imaju negativan PCR test čime ne podliježu mjeri karantina.

Inače, ova „ručna kočnica“ Austrije dešava se nakon što je tamnošnji ustavni sud proglasio neke odluke vlasti vezane za borbu protiv koronavirusa nezakonitim.

Ahmed Husagić, koordinator za integraciju austrijske političke partije SPO oglasio se večeras u vezi s ovom odlukom.

„Odluka o obaveznom karantenu bez obzira na test je odgođena. Hvala svima koji su podržali akciju i pisali žalbu na Ministarstvo zdravlja. Molim sve koji još nisu poslali žalbu da to učine u sljedećim danima“, naveo je on

Piše: klix

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.