Lagarde: Žene lideri bolje rješavaju krize

Direktorica Evropske centralne banke je pohvalila iskrenu komunikaciju i posvećenost dama koje su čelnice država.

German Chancellor Angela Merkel receives an honorary doctorate
. EPA-EFE/FILIP SINGER

Žene lideri bolje rješavaju krizu nastalu uslijed pandemije korona virusa, ocijenila je direktorica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde (64), hvaleći njihovu iskrenu komunikaciju i posvećenost.

„Bit ću izuzetno pristrasna. Ne kao centralna bankarka, nego kao ja, naučila sam da žene obično bolje obave posao“, navela je ona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Lagarde, koja je prva predsjednica ECB-a, izdvojila je njemačku kancelarku Angelu Merkel i navela njen naučno zasnovan pristup kao primjer kako su „vrlo iskrena, transparentna“ objašnjenja podataka o korona virusu i stopi zaraze pomogla članovima javnosti da shvate zašto su neophodne maske, mjere socijalne distanciranja i zatvaranja.

Žene čelnice Tajvana, Belgije i Novog Zelanda također su „nosile vodu loših vijesti kao i vodu jasnog objašnjenja i snažnih preporuka“, dodala je ona.

Biti odgovoran i brižan

Njemačka je krizu izdržala bolje nego mnogi njeni evropski susjedi, dok se Tajvan i Novi Zeland smatraju primjerima uspjeha u borbi protiv pandemije.

Nasuprot tome, posmatrači su primijetili da su muški, populistički lideri, poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i britanskog premijera Borisa Johnsona, imali problema da spriječe izbijanje epidemija u njihovim državama, piše Guardian.

Bivša francuska ministrica finansija je rekla da rukovodstvo znači biti odgovoran i brižan.

„Mislim da je brižna dimenzija nešto što su [žene lideri] uspjele dobro iskazati dobro. I to su gledatelji i glasači vjerovatno smatrali vjerodostojnim“, kazala je Lagarde.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.