Austrija strahuje od drugog vala koronavirusa, vraćaju zaštitne maske u obaveznu upotrebu

Broj slučajeva zaraze koronavirusom povećava se u Austriji zbog čega će u tamošnjim prodavnicama od sutra biti obavezno ponovo nositi zaštitne maske, piše njemački Spiegel.

AHO | Masken
Foto: Ilustracija

 

Prošlo je 39 dana od kada je austrijska vlada donijela odluku da zaštitne maske nije obavezno nositi u maloprodajnim objektima, što je predstavljalo olakšanje mnogim trgovcima koji su se nadali opuštenijoj kupovini i povećanju prodaje.

Ubrzo mnogi više nisu zaozbiljno uzimali preporuke za održavanjem neophodne distance i provođenjem higijenskih predostrožnosti. Nepažnja se širila. Broj infekcija se učetvorostručio u roku od pet sedmica, a pojavio se i strah od drugog vala.

Tako će kupci i zaposlenici od petka ponovo morati nositi maske u cijeloj zemlji: u supermarketima, bankama, poštama…

Maria Elisabeth, 75-godišnja penzionerka, nošenje maske shvatila je kao odgovornost prema sebi i drugima, zbog čega je nosila masku sve vrijeme bez obzira što to nije bilo obavezno.

„Kada stupi na snagu obaveza nošenja maske ponovno ću se osjećati sigurnijom tokom kupovine“, rekla je Elisabeth, dodavši kako je svjesna da maske mogu pokvariti zadovoljstvo kupovine.

Udruženja trgovaca, s druge strane, upozoravaju da će obaveza nošenja maski ponovo utjecati na pad prodaje, naročito u sektorima koji su svakako bili dobrano pogođeni koronavirusom.

Prihodi u neprehrambenom sektoru opali su za blizu 25 posto, dok su prihodi u modnom sektoru opali za blizu 50 posto.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.