Pandemija ugrožava psihičko zdravlje djece

Pandemija covida-19 ima, kako se iz dana u dan pokazuje, višestruke posledice po tjelesno i psihičko zdravlje ljudi. Posebno teško se situacija izazvana korona-krizom odražava na psihičko zdravlje djece i mladih, pokazalo je objavljeno istraživanje Univerzitetske klinike Hamburg-Eppendorf.

Autori istraživanja navode da se 70 odsto anketirane djece i mladih osjeća psihički opterećeno. Učestale su pojave stresa, strahova i depresije, a rizik od psihičkih poremećaja se udvostručio.

familienleben-in-corona-zeiten-108__v-gseapremiumxl

Za potrebe studije je Univerzitetska klinika u saradnji sa institutom za ispitivanje javnog mnjenja Infratest dimap anketirala više od 1.000 djece u dobi izmedju 11 i 17 godina i preko 1.500 roditelja koji su odgovarali u ime djece mladje od sedam godina. Pitanja su bila vezana za psihičko zdravlje i kvalitet života, za zbivanja u školu, u porodicu i uodnosu sa prijateljima.

Zbog korone, pokazuju rezultati istraživanja, oko 54 odsto djece i mladih se osjeća razdražljivo, 44 odsto mališana teško uspeva da zaspi, 40 odsto ima glavobolje i 34 odsto njih se osjeća potišteno.

Ulrike Ravens-Sieberer koja je rukovodila istraživanjem ocenjuje: „Može se reći da su djeca i mladi takodje snosili duševni teret pandemije. To vidimo po tome da su se njihovo psihičko zdravlje i životni kvalitet tokom pandemije pogoršali“.

Svako četvrto dete navelo je i da je u njegovoj porodici tokom korona-krize češće dolazilo do svadja. Roditelji čak i češće od njih pominju učestalost sukoba u porodici. Uz to kao nepovoljna okolnost dolazi i činjenica da se manje vodilo računa o fizičkom zdravlju djece tokom pandemije. Češće nego što je uobičajeno su jeli slatkiše, manje su se kretali i bavili sportom i više sjedeli pred ekranom ili sa smartfonom u ruci.

Sve ovo, kako je pokazalo istraživanje, više je tokom pandemije pogodilo djecu iz socijalno prikraćenih porodica, porodica sa manjim primanjima i koje žive u manjim stanovima. Ulrike Ravens-Sieberer, koja je rukovodila istraživanjem, smatra da se „jasno pokazalo da su djeca duševno opterećena kada su roditelji opterećeni i nalaze se pod stresom“.

Zato autori studije traže da se što pre razrade koncepti o tome kako se ovakvim porodicama može pomoći, posebno ako se ima u vidu mogućnost izbijanja drugog talasa pandemije. U obzir dolaze kako mogućnosti online-savetovališta, tako i neposredna pomoć i zbrinjavanje. piše WDR

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.