Veliki pad potražnje za novim automobilima u EU

U junu je u EU registrovano 22,3 posto manje novih automobila nego u istom mjesecu prošle godine.

German economy in recession
epa08423862 (FILE) – Volkswagen cars for export wait for shipping at the port in Emden, Germany, 09 March 2018 (reissued 15 May 2020). According to data from the Federal Statistics Office, Germany’s economy has shrunk for two consecutive quarters of the year, pushing the country into a recession. EPA-EFE/DAVID HECKER

Potražnja za novim automobilima u EU izrazito je pala u prvoj polovini godine zbog pandemije korona virusa, a među zemljama s najvećim padom su Hrvatska, Španija i Italija, navodi se u izvještaju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), prenosi Tanjug.

Potražnja za novim automobilima u EU pada od marta kada su uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Građanima je ograničeno kretanje, a mnoge su kompanije zatvorene, uključujući i auto-salone.

Najveći pad u aprilu

Najveći je pad, za 76,3 posto zabilježen u aprilu kada su restriktivne mjere bile na snazi od prvog do posljednjeg dana.

Ublažavanje mjera u maju zakočilo je silazni trend, pa je tokom tog mjeseca potražnja smanjena 52,3 posto, prenijela je Hina.

U junu su u 26 zemalja EU-a (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrovana ukupno 949.722 nova automobila, 22,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Iako su auto-saloni ponovo otvoreni, potražnja se u prošlom mjesecu nije u potpunosti oporavila, navode iz ACEA.

Dvocifren pad potražnje

Francuska je jedina zemlja u EU u kojoj je potražnja porasla, i to za za 1,2 posto zahvaljujući novim vladinim podsticajima za kupovinu automobila sa niskom emisijom štetnih gasova, uvedenim početkom juna.

Sva su vodeća evropska tržišta bilježila dvocifren pad potražnje, pri čemu je u Španiji i Njemačkoj potonula za trećinu, a u Italiji gotovo za četvrtinu.

U Hrvatskoj je u junu, prema podacima ACEA, registrovano 4.168 novih automobila, gotovo upola manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.