Otkriven špijun u uredu Angele Merkel

Kako je tek sad objavljeno, za jednog djelatnika vladinog ureda za odnose s javnošću postoji sumnja da je godinama špijunirao za jednu stranu zemlju. Ne za neku velesilu, nego za Egipat.

52306104_303

Kako je tek ovog četvrtka predočeno u izvješću o djelatnosti njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka, njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je otkrio kako je još u decembru prošle godine pokrenut izvršni postupak protiv jednog djelatnika vladinog ureda za odnose s javnošću zbog osnovane sumnje špijuniranja za neku stranu državu.

Glavni državni odvjetnik Peter Frank je novinarima lista Bild potvrdio kako se doista vodi postupak protiv jedne osobe „stranog porijekla“ iz tog ureda. On je obnašao dužnost „srednjeg ranga“ i prije svega bio zadužen za službu koja se brine za posjetitelje. Državni odvjetnik je također potvrdio kako je već proveden pretres njegovih prostorija.

Sam ured za odnose s javnošću na čijem je čelu glasnogovornik vlade Steffen Seibert nije želio komentirati to otkriće: „Mi ne dajemo ni izvješća o istragama koje još traju, niti o osobnim stvarima pojedinaca“, rekao je jedan od službenika tog ureda novinarima.

Prema saznanjima Službe za zaštitu ustavnog poretka, u Njemačkoj su već odavno aktivni i egipatska služba za prikupljanje informacija iz inozemstva General Intelligence Service (GIS), ali i egipatska domaća služba sigurnosti National Security Service (NSS). Njihov glavni cilj je prikupljanje informacija o pripadnicima egipatske oporbe koji žive u Njemačkoj, kao što su na primjer pripadnici Muslimanske braće. Zanimaju ih i informacije o djelatnostima kršćanske Koptske zajednice. Naravno, službenik vladinog ureda može imati i pristup određenim informacijama njemačkih službi koje bi egipatskim službama mogle poslužiti za pridobivanje Egipćana za suradnju s tamošnjim službama.

DW

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.