Njemačka policija traži oružje iz Hrvatske, prodano je neonacistima

NJEMAČKA policija je ovog tjedna, kako piše Süddeutsche Zeitung, provela veliku raciju u više saveznih pokrajina, s težištem akcije u Bavarskoj. Racija je usmjerena na pripadnike ekstremno desne scene, napose na pripadnike pokreta Reichsbürger odnosno građani Reicha, koji žele obnoviti njemačko carstvo i među kojima se nalaze i neki bivši članovi neonacističke stranke NPD.

4422745_20190509140520_6c36c62328cbf34aaa909300500290d4b990b854376734c509791fdce0aa69e2_ls
foto: ilustracija

 

Zanimljivo je da je jedan od razloga za raciju bilo ilegalno uvezeno oružje koje je na njemačku ekstremno desnu scenu došlo – iz Hrvatske. O tome je izvijestila većina vodećih njemačkih medija.

Istražitelji su tako pronašli nekoliko poluautomatskih pušaka i sačmarica te 200 metaka municije, kao i ručne granate. Zaplijenjena je i manja količina marihuane te nacistički pamfleti, laptopi, mobiteli, a jedna je osoba uhićena. U velikoj akciji sudjelovalo je oko 200 policajaca, među njima i specijalci

Ilegalno oružje dolazi iz Hrvatske

Bavarsko ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da je razlog racije sumnja na ilegalnu trgovinu oružjem, konkretno na pošiljke oružja koje na njemačku desničarsku scenu dolaze iz Hrvatske.

“To treba shvatiti vrlo ozbiljno, bez obzira što istraga o motivima još traje”, rekao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermann (CSU). “Naši istražitelji smatraju da su osumnjičeni pripadnici desničarskog spektra, koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke, pa time ni državni monopol sile”, dodao je.

Operacija obavijena tajnovitošću

Policijska racija je u najviše objekata ušla u Münchenu i okolici, gdje žive brojni iseljeni Hrvati, no mnogo detalja o vezama desničarske scene i Hrvatske nije objavljeno. Postoje sumnje da se vatreno oružje iz Hrvatske ilegalno dostavlja i u Austriju, pa je jedan krak racije obavljen i tamo.

index.hr

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.