Njemačka: Stabilan Zapadni Balkan je od vitalnog značaja za Evropu

Ova regija je visoko na agendi njemačkog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, poruka je iz Berlina.

Slovak Minister of Foreign and European Affairs Miroslav Lajcak in Berlin

Stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana su od vitalnog značaja za Evropu, a za trajnu stabilnost je potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Srbije i Kosova, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke nakon sastanka šefa diplomatije Heika Maasa sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Zapadni Balkan je visoko na agendi njemačkog predsjedavanja Vijećem EU-a, navodi Ministarstvo na Twitteru, prenosi Tanjug

Ocjenjuje se da Lajčak donosi novi zamah dijalogu Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU-a, kao i da postavlja ambiciozne ciljeve.

„Želimo brz, vidljiv napredak za ljude u regiji. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropi. Zato EU mora imati vodeću ulogu“, poručuju iz Ministarstva, prenosi Tanjug.

Dodaju da je za trajnu stabilnost u regiji potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Kosova i Srbije.

„To je ključni preduslov za realizaciju evropske perspektive obje zemlje.“

Videosamit u petak

Lajčak se u Berlinu sastao s njemačkim predsjednikom Frankom Walter Steinmeierom, Massom i savjetnikom kancelarke Angele Merkel za vanjske poslove Janom Heckerom.

„Razgovarali smo o dijalogu Srbije i Kosova, kojem posreduje EU, i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou, koji se organizira 12. jula, nakon pariškog samita“, naveo je Lajčak na Twitteru.

Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak će organizirati videosamit posvećen Zapadnom Balkanu i dijalogu Srbije i Kosova.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.