Krvavi poslovi njemačkog proizvođača oružja u Kolumbiji

Njemački proizvođač oružja Sig Sauer zatvara svoj pogon u Njemačkoj. Protiv njega se vodi istraga, računi su blokirani. Krvavi trag vodi istražitelje u Kolumbiju. piše DW

51992781_303
Foto: DW

U to vrijeme najtraženiji kriminalac na svijetu je morao biti vrlo oprezan. No na svoj 44. rođendan on nije mogao izdržati. Iz telefonske govornice sasvim blizu svog skrovišta u Medellinu je nazvao svoju suprugu. Šest puta. Nedostajala mu je obitelj koju nije vidio već tjednima. Istražitelji koji su mu bili za petama u prvom trenutku nisu vjerovali u svoju sreću i prisluškivali su razgovore.

Sljedećeg dana je specijalna jedinica policije upala u njegovo sklonište u četvrti Los Olivos. Najprije su ubili njegovog tjelohranitelja. Čovjek koji je u jednom trenutku kontrolirao 90 posto svjetske proizvodnje i trgovine kokainom je uspio zgrabiti svoj omiljeni pištolj od kojeg se nikada nije odvajao i pobjeći na krov. Pucao je na progonitelje, ali njih je bilo previše. Pogođen je s više metaka i umro na crvenim crjepovima.

Tog 2. decembra 1993. je u Medellinu ubijen Pablo Escobar. Pored mrtvog tijela je ležao njegov Sig Sauer, 9 mm, kojim je prethodnih godina ubio desetke ljudi.

Zabrana izvoza i kako ju zaobići

Ovu je priču potrebno razumjeti da bi se shvatilo zašto su pištolji njemačke marke Sig Sauer u Kolumbiji i danas tako omiljeni. I kako je stroga zabrana izvoza oružja u tzv. treće države maštovito zaobilažena.

2019. je bila odlična godina za njemačke proizvođače malokalibarskog oružja. Posao je dosegao iznos od gotovo 70 miliona eura, u odnosu na prethodnu godinu porast od 79 posto. Glavne zemlje za izvoz su Norveška, Velika Britanija, Litva i Sjedinjene Države.

Nezgodno je međutim kada proizvođači poput Sig Sauera to oružje prodaju bez dozvole – što je posljednjih godina često bio slučaj. A ono onda, s oznakom ‚Made in Germany‘, završi u Nikaragvi, Meksiku ili Kolumbiji.

Za Ralfa Willingera iz humanitarne organizacije Terre des Hommes je farsa da se uopće ne kontrolira gdje to oružje na kraju završava: „Vojnici kolumbijske vojske koriste pištolje marke Sig Sauer u akcijama u kojima ubijaju mlade ljude za koje onda tvrde da su bili pobunjenički gerilci. A s druge strane kriminalne bande i paravojne grupe regrutiraju maloljetnike i prisiljavaju ih da koriste oružje koje je proizveo Sig Sauer.“

U Kolumbiji se četiri od pet ubojstava izvrši malokalibarskim oružjem. Willinger je uvjeren da su odgovorni u firmi to znali, ali su usprkos tome i dalje izvozili oružje u Latinsku Ameriku. „Toj beskrupuloznoj praksi treba stati na kraj, i to odmah“, zahtijeva Willinger.

Heckler & Koch i ubojstva u Meksiku

Slučaj firme Sig Sauer podsjeća na sličnu priču od prije nekoliko godina s jednim drugim njemačkim proizvođačem malokalibarskog oružja. Radi se o izvozu 4.500 strojnica tipa G-36 marke Heckler & Koch u Meksiko. Zbog povrede Zakona o kontroli izvoza oružja je firma prošle godine morala platiti 3,7 miliona eura kazne, dvojica menadžera su dobili uvjetne kazne zatvora. Taj novac međutim nije dospio do rodbine žrtava, već je završio u blagajni njemačke države.

Carola Hausotter iz Njemačke koordinacije za zaštitu ljudskih prava u Meksiku je pažljivo pratila cijeli proces. „U rujnu 2014. je lokalna policija u provinciji Guerrero otela 43 studenta tamošnjeg sveučilišta. U sukobima koji su uslijedili je šestoro ljudi ubijeno, 40 ih je teško ranjeno. Pritom je policija koristila strojnice G-36 Heckle & Kocha“, objašnjava  Hausotter. 43 studenta se još uvijek vode kao nestali, njima se izgubio svaki trag.

Čini se da slučajevi Sig Sauera i Heckler & Kocha nisu samo slični, već i da su povezani. Nakon otkrivanja skandala u Meksiku Heckler & Koch se povukao s tog tržišta. U nastalu prazninu je, čini se, onda uskočio Sig Sauer.

Odgovornost njemačke politike?

U kojoj mjeri u tim slučajevima postoji odgovornost njemačke politike nije lako reći. Sasvim formalno se tu radi o povredama Zakona o kontroli oružja i Zakona o izvoznoj privredi. To nije stvar politike izvoza oružja za koju je nadležna njemačka vlada.

Dok aktivisti za ljudska prava, poput Ralfa Willingera i Carole Hausotter, traže da država uvede sistematsku kontrolu izvoza malokalibarskog oružja i da se taj izvoz što je prije moguće zabrani, Joachim Krause iz Zaklade za znanost i demokraciju napominje da je slučaj Sig Sauer prije svega u nadležnosti državnog tužiteljstva. On uz to upozorava da ne treba zanemariti dosadašnje napore Njemačke. „Savezna vlada je među vodećima u svijetu kada se radi o pokušajima da se u kriznim regijama prikupi i uništi malokalibarsko oružje“, napominje Krause.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.