Švicarska će ukinuti većinu restriktivnih mjera uspostavljenih zbog koronavirusa

Od navedenog dana će biti dozvoljeni događaji kojima može prisustvovati do hiljadu ljudi. Ranije je taj broj bio ograničen na 300, piše portal Swissinfo.
Mannlichen viewpoint, Switzerland
foto: ilustracija

Bit će ukinute i restrikcije koje se odnose na to kada ugostiteljski objekti mogu biti otvoreni. Od posjetitelja ugostiteljskih objekata se neće tražiti da moraju sjediti u zatvorenim prostorijama, kao što je to bio slučaj.

Održavanje demonstracija će također biti dozvoljeno, pod uslovom da demonstranti nose zaštitne maske. Umjesto dva metra, tražit će se fizička distanca od 1,5 metara.

Predsjednica Švicarske Simonetta Sommaruga i ministar zdravstva Alain Berset su na konferenciji za medije ukazali da su se odlučili na ukidanje restrikcija jer su statistički pokazatelji o broju zaraženih i preminulih dobri, te da su sada „bolje pripremljeni“. Pozvali su na oprez i individualnu odgovornost.

Očekuje se da se poslovanje uskladi sa novonastalim okolnostima. Poslodavci moraju učiniti dostupnim sredstva za higijenu ruku, omogućiti fizičku distancu i tražiti nošenje maski, ako distanca nije moguća. Naglašena je važnost praćenja kontakata osoba koje su zaražene.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.