Njemačka: TV i radio pretplata treba poskupiti?

Premijeri njemačkih saveznih država su potpisali državni ugovor o povećanju naknada za TV i radio pretplatu s 17,50 eura na 18,36 eura, javlja Njemačka novinska agencija (dpa).

846536103-rundfunkbeitrag-monatlich-zahlen-1bk4WeZea
Foto: ilustracija

Kako donosi isti izvor pretplata bi se povećala prvi put od 2009. godine.

Iznos se može promijeniti samo ako se svi čelnici država i svi parlamenti zemalja slože jednoglasno. Čitava stvar tada bi mogla stupiti na snagu u januaru 2021. godine.

U martu su premijeri odlučili da mjesečni pretplatu treba povećati za 86 centi na 18,36 eura. U to je vrijeme Saska-Anhalt, bila jedina savezna država koja se suzdržala, no sada je potpisala ugovor.

Radijska i TV pretplata glavni je izvor prihoda za ARD, ZDF i Deutschlandradio. Odluka premijera temeljila se na preporuci Komisije da se ukratko utvrde financijske potrebe emitera – KEF. Krajem februara skupina stručnjaka predložila je povećanje premije na 18,36 eura. Izračuni su rezultat financijskih zahtjeva koje su emiteri prethodno registrirali.

Stručnjaci su pretpostavili da će u sljedećem razdoblju pretplate od 2021. do 2024. godine postojati financijski jaz od 1,5 milijardi eura a porast naknada za pretplatu trebao bi to nadoknaditi.

InFocus/Fenix/Dpa

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.