Njemačka: Pušenje na vlastitoj terasi – žalba komšija završila na sudu

Par je sjedio i pušio na svojoj terasi u nizu kuća u Dortmundu. Ovo je „smrdjelo“ , kazale su komšije jer su bili nepušači. U početku su imali rasprave, ali nijedna strana nije htjela popustiti. Slučaj je završio na sudu.

rauchen_in_der_mietwohnung_und_auf_dem_balkon_20149_403
Foto: ilustracija

Pušenje u stanovima, posebno na balkonima i terasama, više puta izaziva sporove kod susjeda – što se često završava na sudu. Tada sudovi pokušavaju pronaći rješenja koja rezultiraju usklađivanjem interesa. Jer u osnovi vlasnici mogu koristiti svoje vlasništvo kako žele. Pa čak i sa stanarima, pušenje se uglavnom smatra ugovorenom upotrebom stana – osim ako ne poprimi ekstremne razmjere. Sa druge strane, komšije takođe imaju pravo na život bez dosadnog duhanskog dima.

U ovom slučaju, komšije su napravile spiskove i vodile evidenciju o svakom pušenju na terasi. Ovdje je za 30 minuta prebrojeno oko 7 cigareta. Komšije su objašnjavale da je dim duvao kroz cijelu njihovu kuću.

Nadležni sudac obišao je lice mjesta i njuškao kroz kuću. Malo je kuća smrdila – i  sudac je odbio tužbu. Komšije su prešle na sljedeću instancu. Oni su smatrali da bi okružni sud trebao i dalje uzimati dokaze. Tokom posjete na licu mjesta bili su neobični vremenski uvjeti koji su doveli do toga da je duhanski dim brzo ispario.

Odluka
Okružni sud u Dortmundu (presuda, Az. 1 S 451/15) stao je na stranu nepušača. Tužitelji imaju pravo na tužbu protiv tuženih prema člancima 862. stavku 1. i 858. stavku 1. njemačkog građanskog zakonika (BGB), jer emisije dima tuženih u pogledu njihove terase znače da prelaze razinu navedenu u stavku 906. stav 1. rečenice 1. njemačkog građanskog zakonika (BGB) biti pogođeni.

Prema navodima D.A.S. Nakon ispitivanja svjedoka, sud se uvjerio da je pušenje na terasi trajno i učestalo ometanje susjeda.

Pušenje po rasporedu
Kako bi se stvorila ravnoteža između pušača i nepušača, okružni sud u Dortmundu sastavio je raspored koji dan dijeli na odjeljke od po 3 sata u kojem je pušenje dozvoljeno i u kojem je zabranjeno pušenje. Ukupno se može pušiti dvanaest sati. Ovo takođe dovodi do činjenice da se uredba koju je naredio sud dijelom poklapa sa zahtjevom podnositelja zahtjeva, a naravno i s zahtjevom tuženika.

inFocus

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.