Rezultati Öko-testa: U mineralnoj vodi pronađen povišen udio URANIJUMA (teškog radioaktivnog metala)

Četiri mineralne vode gubitnici su u novom testu magazina Öko-Test u kojem je pregledano 100 vrsta minralnih voda. Jedna od četiri je „Naturpark Quelle Medium“ kompanije za mineralnu vodu sa sjedištem u Mainzu, Aqua Römer.

Mineralwasser-g
foto: ilustracija

 

Razlog za to je visoki udio radioaktivnog teškog metala uranijuma. Dakle, autori testa ne preporučuju kupovinu ove mineralne vode. Studija je objavljena ubrzo nakon što je kompanija u potpunosti prešla iz Göppingena u Mainhardt.

82786495_2022378521239002_4282384128449445888_o

Opasnost od urana nije radioaktivnost, već otrovnost teškog metala, smatraju zagovornici potrošača Foodwatch-a. Može dovesti do zatajenja bubrega. Uran se prirodno pojavljuje u vodi. Ne postoji zakonska granica za mineralnu vodu, ali dakle postoji za običnu vodu: 10 mikrograma teškog metala može se sadržati u litri.

Razlika između minralne i obične vode : mineralna voda mora se izvući na površinu s izvora, ali može se tretirati samo u ograničenoj mjeri. Voda za piće dobiva se iz podzemnih, izvorskih i površinskih voda i obrađuje se. Njena se kvaliteta strogo kontrolira, piše na web stranici Federalne agencije za okoliš.

Jedna Mainhardt mineralna voda „loša“, druga „dobra“
Granična vrijednost uranijuma utvrđena je Pravilnikom o pitkoj vodi 2011. godine, navodi se na web stranici Njemačkog udruženja za industriju gasa i vode. U uzorcima ekološkog testa očigledno je premašena granica mineralne vode„Naturpark Quelle Medium“, tako da se sadržaj urana u rezultatima ispitivanja smatra „znatno povećanim“.

Infocus/ swp

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.