Njemačka vlada pomaže studentima sa 500 € pomoći

Studenti koji imaju financijskih poteškoća vezanih za koronu, od sutra se mogu prijaviti za studenetski bonus. Studenti će dobiti i do 500 eura mjesečno, koje ne treba vratiti – pod određenim uvjetima.

f91d19b3-a6ac-49fa-ab77-2fed6f99e37b
foto:br24

Prijave se obrađuju na licu mjesta

Prijave na licu mjesta obrađuje odgovarajuće studentsko udruženje. Studenti imaju pravo na pomoć, bez obzira na starosnu dob i broj semestra. Studenti iz inostranstva takođe imaju pravo. Karliczek pretpostavlja da se prve uplate mogu desiti čak u junu.

Prema smjernicama Federalnog ministarstva obrazovanja i istraživanja, iznos bespovratnih sredstava temelji se na stanju na računu studenta u trenutku prijave i ocjenjuje se: Ako je stanje na računu manje od 100 eura, postoji maksimalna stopa od 500 eura, sa stanjem na računu ispod 500 eura još uvijek 100 eura od države. Prijave su moguće samo za mjesece juni, juli i august, moraju se vršiti odvojeno za svaki kalendarski mjesec i mogu se podnijeti samo za tekući mjesec.

Preduvjet: gotovo prazan bankovni račun
Preduvjeti za uspješnu prijavu uključuju upis za ljetni semestar 2020., domaći bankovni račun i dokumentaciju svih bankovnih izvoda od februara ili marta, ovisno o datumu primanja posljednje plaće. Za tekući mjesec studenti ne smiju podnijeti zahtjev za daljnje stipendije (na primjer od zaklada ili udruženja za financiranje), također moraju pismeno objasniti kako su ušli u ovu hitnu situaciju i, ako je potrebno, pružiti dokaze o tome.

Njemačka studentska unija (DSW) pretpostavlja da su dvije trećine studenata imale honorarni posao prije krize u koroni kako bi finansirale svoje studije. Mnogi od tih poslova, na primjer u ugostiteljstvu, su nestali. Generalni sekretar DSW-a Achim Meyer auf der Heyde ističe da su neki studenti našli alternativne poslove. Ali: „Postoji jaz“. Izgubljeno je puno više radnih mjesta nego što je bilo stvoreno.

infocus

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.