„Punom parom iz krize“

Vlada u Berlinu dogovorila važne dijelove konjunkturnog paketa teškog 130 milijardi eura. Privremeno spuštanje poreza na dodatnu vrijednost od 1. jula i dječji bonus u iznosu od 300 eura.

„Želimo punom parom izaći krize!“ – poručio je Olaf Scholz (SPD) u ime saveznog kabineta u Berlinu koji je danas dogovorio da porez na dodatnu vrijednost (Mehrwertsteuer) od 1. jula do kraja godine bude snižen s 19 na 16 posto. Za prehrambene proizvode i svakodnevnu robu porez će biti spušten sa 7 na 5 posto. Sve to bi za posljedicu trebalo imati niže cijene u prodavnicama što bi trebalo stimulirati potrošnju i time pomoći privredi. Osim toga, berlinska vlada je danas dogovorila detalje u vezi dječjim bonusom. Svim porodicama u Njemačkoj biće isplaćeno 300 eura po djetetu čime bi se posebno trebalo pomoći familijama s nižim primanjima. Dječji bonus (Kinderbonus) trebao bi biti isplaćen u dvije rate, u septembru potom u oktobru ove godine.

Još jedna bitna korona – novost na koncu radne sedmice: Vlada savezne zemlje Sjeverne Rajne-Vestfalije nastavlja s popuštanjem mjera. Podsjetimo, idućeg ponedjeljka se đaci vraćaju u osnovne škole – na regularnu nastavu. Od istog ponedjeljka isto tako važi: skupovi, kulturni događaje i slične manifestacije do 100 osoba opet su dozvoljeni, uz obavezno držanje odstojanja i ostavljanje ličnih podataka. Za privatna okupljanja kao što su svadbe, sahrane i rođendanske proslave granica je najviše 50 osoba, također uz propisno davanje ličnih podataka i higijenska pravila, no, nošenje maske u ovom kontekstu više nije obavezno.

Na koncu, jedna pomalo neobična vijesti povezana s koronom – ako smijemo to tako reći. Šest godina poslije otkrivanja tzv. „pivskog kartela“ (Bierkartell) u Njemačkoj, nakon što su tri gradska proizvođača piva u Kelnu tajno dogovarali cijene i zbog toga trebali platiti kaznu u visini od 10 miliona eura, sud u Düsseldorfu javlja kako namjerava ublažiti kaznu – i to za 80 posto. Sudije smatraju da se pivnicama u kojima se služe Kölsch treba pružiti podrška u korona krizi. Preostalo je još samo da se one oglase i pristanu na ponuđeni „korona – popust“. To ima poseban sukus kada uzmemo u obzir da su gradovi Keln i Düsseldorf vječiti rivali i da se upravo sud u Düsseldorfu odlučuje smilovati nad kelnskim pivom.

izvor: WDR

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.