Nijemci koje je vlada vratila kući za vrijeme pandemije morat će platiti te letove

NJEMAČKI građani koji su u jeku koronakrize kući vraćeni iz različitih dijelova svijeta letovima koje je organizirala vlada morat će jednim dijelom platiti za te letove, javio je danas javni servis ARD.

16ef25c6-cda9-4cc9-89ef-5a9b052b2966
EPA

„To je potrebno i zbog principa jednakog tretmana svih građana jer smo pri akciji vraćanja njemačkih državljana koji su ostali u inozemstvu koristili i komercijalne kompanije koje traže novac za svoju uslugu“, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Njegovo ministarstvo je u martu i aprilu organiziralo repatrijaciju njemačkih državljana kojima su zbog koronakrize obustavljeni povratni letovi. Po informacijama ministarstva, u Njemačku je iz svih dijelova svijeta vraćeno oko 250.000 građana.

Tako će svi oni koji su kućama bili vraćeni avionima iznajmljenima od privatnih kompanija sljedećih dana dobiti račun za ovu uslugu.

Određivanje visine naknada

Visina računa ovisit će o dužini leta i cijenama koje su na određenim relacijama uobičajene.

„Pri određivanju visine učešća u cijeni leta ravnat ćemo se i po onome što su građani drugih zemalja plaćali pri sličnim akcijama“, priopćeno je prošlog tjedna iz ministarstva vanjskih poslova.

Pritom, kako je rečeno, pitanje hoće li doprinosom putnika troškovi leta biti zaista pokriveni ne igra ulogu.

„Građani sada putuju na vlastitu odgovornost“

Jedan od putnika, koji je u martu letom njemačke vlade vraćen kući iz Meksika, rekao je za ARD kako je prije puta potpisao dokument u kojem je spomenuta i mogućnost financijskog sudjelovanja u troškovima leta.

Njemačka vlada je ministarstvu vanjskih poslova za akciju vraćanja građana na raspolaganje dala 100 milijuna eura no, kako navodi ARD, najvećim se dijelom radi o pozajmici.

Heiko Maas je proteklih dana u više navrata prilikom najava ukidanja upozorenja za putovanja u inozemstvo naglašavao kako više neće biti ponavljanja sličnih akcija vraćanja njemačkih građana kućama.

„Građani sada putuju na vlastitu odgovornost“, istaknuo je Maas.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.