Karantin neće spriječiti novi val koronavirusa, ali nošenje maski bi moglo

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je objavila upute u kojima savjetuje vladama da svima preporuče nošenje maski u javnim prostorima

Foto: ilustracija

Nošenje zaštitne maske u široj populaciji moglo bi svesti širenje koronavirusa na nivo koji se može kontrolirati u okviru nacionalne borbe protiv epidemije te bi, u kombinaciji s karantinom, moglo spriječiti nove valove pandemijske bolesti, pokazalo je britansko istraživanje.

Istraživanje naučnika s britanskih univerziteta Cambridge i Greenwich, objavljeno danas, pokazuje da karantin neće zaustaviti ponovno širenje novoga koronavirusa SARS-CoV-2, no da čak i zaštitne maske kućne izrade mogu znatno smanjiti stopu prijenosa bolesti, ako ih dovoljan broj ljudi nosi u javnom prostoru.

– Naše analize idu u prilog trenutačnom i općem prihvaćanju nošenja maski – rekao je Ričard Stat (Richard Stutt), jedan od voditelja studije na Kembridžu.

Rezultati istraživanja pokazuju da rašireno nošenje maski u kombinaciji sa socijalnom distancom i nekim mjerama karantina mogu biti „prihvatljiv način suočavanja s pandemijom i ponovnoga otvaranja privrednih aktivnosti“ mnogo prije nego što se razvije i bude dostupno uspješna vakcina protiv Covida-19, respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu „Proceedings of the Royal Society A“.

Izvor: avaz

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.