Studenti traže veću pomoć države

U više njemačkih gradova jučer su održavane demonstracije studenata koji traže veću pomoć države kako bi se izborili sa finanansijskim posledicama korona krize. Vlada najavljuje pomoć u vidu kredita za studente, koji su beskamatni samo ako se vrate u roku od godinu dana.

studenti-protesti102__v-gseapremiumxl

 

Studenti u Njemačkoj su nezadovoljni. Već nedeljama ukazuju na tešku finansijsku situaciju zbog korona krize, jer su mnogi ostali bez poslova koje su uz studiranje obavljali. Student iz Majnca Johanes Maurer kaže da pomoć države koja je do sada stigla nije dovoljna: „Imamo osećaj da nas je politika zaboravila, dok se na sve strane isplaćuju velike pomoći i dok se o mnogim stvarima diskutuje, na nama se definitivno štedi, a to je štednja na pogrešenom mjestu. To studente tjera da prekinu sa studiranjem.“

Kredit koji će morati da se vrati

U otvorenom pismu političarima, studentska udruženja iz čitave Njemačke traže veću pomoć države kako bi prebrodili finansijske problema nastale zbog korona pandemije. Oko dve trećine svih studenata u Njemačkoj pored studiranja i radi. U pismu upućenom političarima se ističe da je 750.000 studenata sada zapalo u finansijske probleme. Savezno Ministarstvo za obrazovanje do sada je studentima nudilo pomoć u vidu studentskog kredita u iznosu od maksimalno 650 eura mjesečno, kod Njemačke državne banke za obnovu i razvoj (KfW). Taj kredit međutim u potpunosti mora da se vrati državi, a beskamatan je samo ukoliko se vrati u roku od godinu dana.

„Prekinuti studiranje ili biti prezadužen?“

„Savezno ministarstvo obrazovanja kao hitnu pomoć nudi kredit i time nas stavlja pred izbor – prekinuti studiranje ili biti prezadužen“, kaže Amanda Štajnmaus iz krovne organizacije studentskih udruženja fsz. Ona smatra da bi prava pomoć bio novac koji ne bi morao da se vraća državi. Savezna vlada je ranije najavila da je za pomoć studentima izdvojila 100 miliona evra, ali studenti i dalje čekaju na tu pomoć. Mihael Majster parlamentarni državni sekratar iz Ministarstva obrazovanja najavljuje da će studenti tokom juna dobiti pomoć: „Polazimo od toga da ćemo još ovog mjeseca uspjeti da obezbjedimo novac za novčanik studenata. Svim studentskim udruženjima u Njemačkoj smo izdali potvrde za finansijsku pomoć, što će biti baza za isplatu pomoći.“

500 eura nije dovoljno ni za stanarinu

Najavljeno je i da će pored kredita, studenti koji su naročito finansijski pogođeni, za maksimalno tri mjeseca dobiti i pomoć od 500 eura. Student iz Majnca, Johanes Maurer, smatra da i pored toga ima razloga za proteste, jer kako kaže, taj novac dolazi prekasno i nije dovoljan. On podsjeća da u mnogim univerzitetskim gradovima sa 500 eura nije moguće platiti ni stanarinu.

Jučerašnjim protestnim akcijama u više gradova studenti žele da nateraju političare da ih snažnije podrže u savladavanju posledica korona krize. Centralni protestni skup trebalo bi da bude održan 20. juna u Berlinu.

piše: WDR

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.