Hrvatska kuna odlazi u historiju: U julu zeleno svjetlo za uvođenje eura?

Hrvatska će u trećem tromjesečju, tokom ljetnih mjeseci, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II

Islustracija

Iako je prije dva mjeseca naznačila mogućnost odgode ulaska Hrvatske u kursni sistem ERM II, agencija „Fitch“ sada ipak vjeruje da će se proces uvođenja eura odvijati planiranim tokom, uprkos poremećaju koji je izazvala korona kriza. 

U posljednjem izvještaju o stanju hrvatske ekonomije iznosi očekivanja da će evropske institucije nastaviti s procesom pristupa kursnom mehanizmu i bankarskoj uniji. Prema očekivanju te rejting agencije, Hrvatska će u trećem tromjesečju, tokom ljetnih mjeseci, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II, čekaonicu za ulazak u eurozonu, u kojoj mora provesti najmanje dvije i po godine.

Što se, tiče Hrvatske, ona je u potpunosti obavila preuzeti domaći zadatak.

– Vlada je još prije mjesec dana izvestila da je ispunila akcijski plan od 19 reformskih mjera, a ovih je dana i HNB je izvijestio da je pet banaka uspješno prošlo test kontrole kvaliteta njihove imovine koju je sprovodila Evropska centralna banka, javlja Jutarnji list.  

Vlada Hrvatske će uskoro obavestiti evropske institucije o sprovođenju svih mjera, a ECB bi trebao upoznati zemlje članice eurozone o rezultatima procjene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahtjeva za ulazak u ERM II. Sudeći prema nezvaničnim informacijama, taj bi proces trebao biti završen idućih mjeseci, prenosi Dubrovački dnevnik.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.