Korona kriza: Najveći teret na majkama

Muškarci odlaze na posao, a žene rade od kuće. Istovremeno se brinu i o djeci i njihovom učenju, kuhnju, spremaju. Stručnjaci govore o “retradicionalizaciji” i povratku na staru podjelu uloga u kući.

unternehmerin-symbolbild-102__v-gseapremiumxl
foto: ilustracija

 

Studija berlinskog Naučnog centra za društvena istraživanja (WZB), pokazuje da zbog korona pandemije majke ispaštaju znatno više od očeva. Kao i to da su žene u homeoffice-u znatno više nezadovoljne radom, porodičnim i ličnim životom od muškarca. Nije ni čudo, kada istovremeno moraju da misle i na posao, i na učenje sa djecom i na kuhanje. “Osjećam se kao prazna vreća, koja funkcioniše” ili “Biti roditelj u doba korene istovremeno znači svakodnevni neuspjeh”, neki su od komentara preopterećenih majki koji se mogu pročitati na društvenim mrežama pod haštagom „CoronaMütter“ ili „CoronaEltern“.

Probleme žena tokom korona krize istraživala je i fondacija Hans-Böckler. 54 odsto ispitanih žena, a samo 12 odsto muškaraca je kazalo da su zbog korona krize većim djelom preuzeli brigu za djecu. Skoro četvrtina žena je smanjila svoje radno vrijeme. Naučnici smatraju da bi to moglo da ima negativne posledice, posebno kada je riječ o platama žena i njihovom poslovnom napredovanju. Naime, zatvaranje vrtića i škola povećalo je razlike u visini zarade žena i muškaraca.

Čak četiri ljekarska udruženja, među kojima je i Udruženje dečijih ljekara apelovalo je ove sedmice na što skorije otvaranje škola i vrtića. Udruženja  ocenjuju da nastava može mirno da se održava za čitave razrede, sve dok se oni tokom školskog odmora ne mješaju. Učenje kod kuće nikako ne može da zamjeni školsku nastavu, ocenjuju stručnjaci. Oni upozoravaju i da će zbog sporadične nastave mnoga djeca imati nedostatke u znanju i socijalne poteškoće, što će se opet odraziti na roditelje, posebno majke.

izvor: wdr

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.