Merkel osudila rasističko ubistvo Floyda: Američko društvo duboko podijeljeno

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je „ubistvo“ Afroamerikanca Georgea Floyda i „rasizam“ koji je, smatra, zahvatio „duboko podijeljeno američko društvo“.

2020-04-03-clear-bild-podcast-en

„Ubistvo Georgea Floyda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je duboko podijeljeno“, izrazila je žaljenje kancelarka u razgovoru za javnu mrežu ZDF.

„Rasizam je oduvijek postojao. Nažalost, postoji i ovdje (u Njemačkoj)“, dodala je Merkel rekavši da se „nada“ da će prosvjedi u Sjedinjenim Državama ostati „mirni“.

Četvorici policajaca koji su uhapsili Georgea Floyda u Minneapolisu sada se sudi a njegova je smrt prekvalificirana u „ubistvo“, što traže i stotine hiljada Amerikanaca koji protestuju od prošle sedmice, izvijestile su vlasti u srijedu.

Odgovarajući na pitanje o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Merkel, na vlasti od 2005., rekla je da je, što se nje tiče, „u politici uvijek pokušavala ujediniti ljude i pomiriti ih“.

„Mislim da je politički stil (predsjednika Trumpa) veoma kontroverzan“, dodala je Merkel koja 2021. odlazi s kancelarske dužnosti.

„Surađujem sa svim izabranim predsjednicima u svijetu, pa tako i s američkim predsjednikom“, istaknula je njemačka čelnica.

„Sve što mogu učiniti jest nadati se da ćemo moći surađivati„, dodala je.

piše: N1

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.