Stranka Angele Merkel protivi se Trumpovoj odluci o povlačenju 9500 vojnika

ISTAKNUTI zastupnici konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel kritizirali su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da vojsci zapovjedi da povuče 9500 američkih vojnika iz Njemačke. Time će u Njemačkoj ostati 25.000 vojnika od sadašnjih 34.500.

c0068c86-c8b3-4ff1-a1e7-194796e02874
foto: ilustracija

„Planovi ponovno pokazuju da Trumpova administracija zanemaruje elementarne zadaće vodstva: uključenost saveznika u procese donošenja odluka“, rekao je Johann Wadephul, glasnogovornik za vanjsku politiku kluba zastupnika CDU/CSU-a.

Svi partneri NATO-a imaju koristi od kohezije Saveza, a samo Rusija i Kina imaju koriti od nesloge, rekao je, dodajući: „Na to bi u Washingtonu trebalo obratiti više pozornosti.“

Europljane je također pozvao da se probude i bolje pozicioniraju u smislu sigurnosne politike. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova nije imalo komentara.

„Politički motivirana odluka“

Andreas Nick, koji je kao i Wadephul član parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, rekao je za Deutsche Welle da postoje pokazatelji da „odluka nije tehnička nego čisto politički motivirana“.

Jedan američki dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, rekao je u petak da je odluka rezultat više mjeseci rada najvišeg vojnog zapovjednika, generala Marka Milleyja, i da nije povezana s napetostima između Trumpa i Merkel, koja je spriječila Trumpov plan da ovaj mjesec organizira sastanak skupine G7.

O mogućem povlačenju dijela američkog vojnog kontingenta iz Njemačke prvi je izvijestio Wall Street Journal, stavljajući taj potez u kontekst odnosa Berlina i Washingtona, koji su često napeti za vrijeme Trumpove administracije.tijekom Trumpova predsjedanja.

Trump vrši pritisak na Njemačku da poveća potrošnju za obranu i optužuje Berlin da je „zatočenik“ Rusije zbog ovisnosti o ruskim energentima. piše HINA

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.