Gradske vlasti Berlina usvojile zakon protiv diskriminacije

Gradske vlasti Berlina usvojile su lokalni zakon protiv diskriminacije, prvi put u Njemačkoj, ali je zakon izazvao kritike sindikata policije usred protesta širom svijeta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda poslije policijskog privođenja.

pegida-demonstration-in-berlin-auch-unter-den-rechtspopulisten-gibt-es-einige-auslaender-

Zakon je u četvrtak uveče usvojio Senat Berlina. Žrtva diskriminacije – rasne, vjerske, seksualne ili povezane sa invalididetom, od sada će moći da traži obeštećenje.

Zakon predviđa široku lepezu diskriminacije, od odbijanja ulaska u neki javni prostor slijepe osobe u pratnji psa jer je to mjesto zabranjeno za životinje, do izgovaranja „mizoginih šala“ službenika u prisustvu druge osobe.

Protivnici zakona kritikovali su stavku prema kojoj će u slučaju optužbe diskriminacije, policajac morati od sada da dokaže da nije kriv za pripisano djelo. Do sada je žrtva morala da dokaže da je bila diskriminisana.

Sindikati policije su posebno nezadovoljni jer smatraju da će novi zakon baciti sumnju na sve pripadnike policije koji će morati u slučaju da su optuženi da dokazuju da nisu počinili djelo.

Neki lokalni zvaničnici su takođe negodovali navodeći da Njemačka nije SAD i da u njemačkoj policiji ne postoji problem rasizma.

izvor:vijesti.me

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.