Šta učiniti ako Vam poslodavac da otkaz?

Nezaposlenost u pandemiji korone naglo raste. Utječe i na one koji to uopće nisu očekivali i koji su dosad imali malo ili nimalo veze sa agencijom za zapošljavanje. „Stoga niste sigurni i imate puno pitanja“, kaže agencija. Uz to, komunikacija je trenutno uglavnom putem telefonskih kontakata i putem interneta. Stoga, u priopćenju za javnost  agencija objašnjava prve korake koje je potrebno poduzeti kako bi ste naknade za nezaposlene što prije dobili i što prije pronašli novi posao.

size=708x398

Nezaposlenost treba odmah prijaviti – telefonom ili putem interneta
Da biste ostvarili naknadu za nezaposlene, morate se registrirati kao nezaposleni. U trenutnoj krizi to se može učiniti telefonom na 0800/4555500 (besplatno) ili u filijali agencije na licu mjesta, ili on-line na http://www.arbeitsagentur.de/eservices.

Internetska ponuda agencije proširena je zbog ograničenja ličnih kontakt i savjetodavnih usluga. Na zahtjev za nezaposlene putem interneta možete se prijaviti sa svog PC-a ili smart telefona. Za to je agencija za zapošljavanje napravila objašnjenje videozapisa koji opisuje način na stranici eService:

 

Ako nema prava na naknadu za nezaposlene, možete podnijeti zahtjev za naknadu za slučaj nezaposlenosti 2, koja je poznata i pod nazivom „Hartz IV“.

Agencija pruža posao – nezaposlenost bi trebalo brzo završiti
Fokus je i na brzom okončanju nezaposlenosti. Lične konsultacije moguće su samo u izuzetnim slučajevima. Međutim, mnogo se može učiniti putem telefona, poštanskih sandučića i e-pošte.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.