Merkel čvrsto pri odluci da se ne kandidira za peti mandat

Njemačka kancelarka rekla je da je odlučna da ovo bude njen posljednji mandat.

106455891-1584899967247gettyimages-1207965186.jpeg

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u četvrtak da ostaje pri odluci da se ne kandidira ponovo za peti mandat na čelu vlade najveće evropske ekonomije.

U intervjuu za ZDF, odgovarajući na pitanje da li je u iskušenje da preispita tu odluku u kontekstu pandemije korona virusa, rekla je: „Ne, apsolutno ne“, prenosi Tanjug.

Dodala je da je odlučna da će ovo biti njen posljednji mandat.

Merkel (65) uživa veliku popularnost u zemlji, a prema najnovijim anketama televizije ARD, 71 posto ispitanika zadovoljno je njenim radom tokom pandemije korona virusa.

Dobar odgovor na krizu

Kako tvrdi AP, ankete pokazuju da raste podrška njenom bloku desnog centra od početka pandemije, nakon, kako je ocijenjeno, dobrog odgovora na zdravstvenu krizu.

Njemačka je izbjegla visoke stope smrtnosti koje su viđene drugdje u Evropi, a istovremeno je izbjegla i oštre mjere izolacije primenjene u mnogim drugim zemljama.

Smireno vodstvo joj je, također, donijelo pohvale nakon dvije godine, u kojima je njena vladajuća koalicija bila obilježena unutrašnjim svađama.

Vladajuća Kršćansko demokršćanska unija (CDU) treba izabrati novog lidera do kraja 2020. godine, koji bi bio njen kandidat za mjesto kancelara na saveznim izborima sljedeće godine.

Izvor: Agencije/Aljezeera

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.