Bonus za porodice: Kad je isplata? Ko ima pravo na bonus?

Porodice su pretrpjele posebno veliki broj ograničenja za vrijeme pandemije koronavirusa. Došlo je do velikog gubitka prihoda u porodicama, jer je zbog brige o djeci često bilo moguće raditi na ograničen način. Stoga se često raspravljalo o razmatranju posebne isplate, dječjeg dodatka. Ali što je sa dodatnim novčanim isplatama?

Koliki je dječiji dodatak?
Dječiji dodatak jednokratna je isplata u iznosu od 300 eura koja se dodaje uz dječiji dodatak. Novac će biti plaćen u tri rate, tj. 100 eura za dječiji dodatak. U porodici sa troje djece to tada iznosi 900 eura.

300-euro-familienbonus-930x620
Foto: ilustracija

 
Ko ima pravo na bonus?
Prije svega, postoji bonus za svako dijete koje ima pravo na dječiji dodatak. Riječ je o skrbnicima koji sa svojom djecom žive u jednom domaćinstvu, ali i očuh, udomitelji i bake i djedovi. Pored toga, prebivalište mora biti u Njemačkoj, drugoj zemlji EU ili u Norveškoj, Lihtenštajnu, Islandu i Švicarskoj.

Da li bogate porodice dobijaju i dečiji dodatak?
Bogate porodice nisu zapostavljene jer se dečji dodatak računa kao dodatak neoporezivom.
Što je s porodicama koje primaju Hartz IV ili socijalnu pomoć?
I ove porodice dobijaju bonus. Međutim, to se ne računa u standardnu ​​stopu, za razliku od povećanja dječijeg dodatka.

Moram li prijaviti dječiji dodatak?
O tome još uvijek nema nacrta zakona. Međutim, može se pretpostaviti da nema potrebe za podnošenjem prijave. Tada bi se bonus jednostavno isplatio s dječjim doplatom.

Kada se može očekivati ​​dječiji bonus?
Isplata bi već mogla biti izvršena u julu 2020. godine.

Kakva je situacija za samohrane roditelje?
Samohrani roditelji su posebno pogođeni zbog većih troškova brige o djeci i s tim naravno većim povezanim troškovima. Stoga će se iznos olakšica za samohrane roditelje povećati sa trenutno 1908 eura na 4000 eura za 2020. i 2021. godinu i tako se više nego udvostručio.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.