Šef njemačke diplomatije: Prosvjedi u SAD-u su i više nego legitimni

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Heiko Maas podržao je prosvjede diljem SAD-a zbog ubojstva Afroamerikanca tijekom brutalnog policijskog privođenja i zbog šireg problema sustavnog rasizma.

8d0bf66d-ed94-42e8-a2bf-d2595f02da44
FOTO: EPA

 

„Prosvjedi protiv rasizma su razumljivi i više nego legitimni. Nadam se da oni neće više biti nasilni, ali se još više nadam da će utjecati na stanje u SAD-u“, rekao je Maas novinarima nakon susreta s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Smrt Georgea Floyda nazvao je „groznom i šokantnom“ i zatražio razjašnjenje njegove nasilne smrti.

Napad na novinare

Maas je zatražio i istragu napada na televizijsku ekipu Deutsche Wellea u Minneapolisu. „Svako nasilje prema novinarima se mora ne samo kritizirati nego konzekventno istražiti i razjasniti kako bi novinarke i novinari bili zaštićeni prilikom obavljanja svog posla“, rekao je Maas.

Deutsche Welle je objavio da je televizijska ekipa napadnuta gumenim mecima dok je izvještavala s prosvjeda u Minneapolisu.

Najmanje petorica američkih policajaca ranjena su u pucnjavi u nasilnim prosvjedima, objavili su u utorak policija i mediji, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave.

U Njemačkoj je za vikend održan niz demonstracija u znak solidarnosti s Afroamerikancima, a najveće su bile u Berlinu i Münchenu.

izvor; HINA/Index.hr

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.