Kako dalje sa dječijim pravima

Povodom međunarodnog Dana djece, koji je obeležen 1. juna, njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer se zahvalio svoj djeci za njihovu disciplinu tokom korona krize.

images

„Korona kriza u velikoj mjeri je djeci uskratila prava. A predstavnici vladajuće koalicije i dalje nisu složni da li dečija prava treba osnažiti ustavom.

Korona pandemija u velikoj mjeri je izmenila i dečiju svakodnevicu. Škole, vrtići i igrališta bili su zatvoreni. Rođendanske proslave otkazane. Kontakt sa bakama i dekama se nije preporučivao. Šta djecu u Nemačkoj zaokuplja ili šta ih plaši, to za političare nedeljama uopšte nije bila tema. Smatra se da su djeca nosioci virusa i zbog njihove zaštite su bili isključeni iz javnog prostora. Kontakt je bio dozvoljen samo sa roditeljima.

Otpor koalicionih partnera

O situaciji i pravima djece tokom korona krize, u Bundestagu je prvi put bilo riječi sredinom maja. Velika koalicija je međutim još na početku mandata najavljivala da će se više pozabaviti pravima djece, što stoji i u koalicionom ugovoru stranaka CDU; CSU i SPD. Od novembra 2019. godine postoji nacrt zakona koji je predstavila savezna ministarka pravde Kristine Lambreht. Ona predlaže da se član 6, njemačkog Ustava dopuni rečenicom da svako dijete „ima pravo na poštovanje, zaštitu i unapređenje svojih osnovnih prava“. Lambreht se zalaže i za to da djeca budu saslušana prilikom donošenja odluka koje se direktno tiču njihovih prava, ali i dodaje: „Naišla sam na veliki otpor koalicionih partnera. I trenutno je glavni izazov rešiti problem tog otpora.“ Lambreht nema mnogo razumevanja što koalicija ne šalje jasan signal kako bi se o toj temi raspravljalo u Bundestagu. Ona je uverena, da bi ukoliko bi se sada svi udružili, još tokom ovog mandata bila moguća izmjena ustava za šta je neophodna dvotrećinska većina.

“Ima još mnogo prostora za napredak”

Thomas Kriger predjsednik organizacije za pomoć djeci Deutsches Kinderhilfswerk smatra da bi stvari trebalo poboljšati tamo gdje djeca žive. Zajedno sa Unicefom, organizacija Deutsches Kinderhilfswerk je u Njemačkoj etablirala međunarodnu inicijativu „Opštine po meri djece“, koju finansira savezno ministarstvo za porodična pitanja. Dečiji parlamenti, kancelarije za mlade, dan kada gradonačelnik ima otvorena vrata za najmlađe – radi se o učešću djece u urbanističkom razvoju. Thomas Kriger objašnjava: „Ima pojedinih opština koje su dobrim primerom ispred ostalih, kao i nekih saveznih zemalja koje su dečija prava i pravo njihovog učešća utemeljili u opštinskim statutima, na prvom mjesto je uvek Šlezvig-Holštajn. Ali sve u svemu ima još mnogo prostora za napredak.“ Inicijativi „Opštine po mjeri djece“ priključilo se 29 gradova i opština, a među njima su i Keln, Potsdam, Volfsburg, Hanau, Regensburg, kao i Berlin-Pankov, koji broji preko 400.000 stanovnika.

Gifaj: Bilo je propusta

Ministarka za porodicu Franciska Gifaj priznaje da je bilo propusta: „Kada čujemo da 69 odsto djece svoje mogućnosti učešća u urbanističkom i prostornom planiranju ocjenjuje kao loše, pa sve do jako loše, onda to nije dobar signal.“ piše WDR

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.