Austrija otvara granice sa susjedima osim s Italijom

Ukidaju se sve provjere zdravstvenog stanja osoba iz Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

German-Austrian border control

Austrija za sve susjedne zemlje, osim Italije, ukida sva ograničenja na svojim granicima koja su bila povezana s korona virusom, uključujući obaveznu karantenu po ulasku u zemlju, ali to još ne vrijedi za dolaske iz Hrvatske, izjavio je u srijedu austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa odnosi se i na dosadašnju obveznu karantenu za osobe koje dolaze iz inozemstva te provjere zdravstvenog stanja osoba koje dolaze iz sedam država – Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

„Ukidamo sve provjere vezane za korona virus i provjere zdravstvenog stanja za ovih sedam država“, kazao je Schallenberg na konferenciji za medije, prenosi Hina.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober kazao je novinarima kako ne odbacuje mogućnost otvaranja granica i s Italijom sredinom lipnja, s obzirom na činjenicu da je stanje s korona virusom u brojnim talijanskim regijama već sada slično onome u državama koje su susjedi Austrije.

O Hrvatskoj i Grčkoj sljedeće sedmice

Kako je pojasnio Schallenberg, Austrija je odlučila popustiti mjere ograničenja ranije nego što je to prvotno planirala sredinom lipnja, jer je željela to učiniti kad i Njemačka, koja je, pak, od srijede odobrila ulazak za državljane 29 europskih zemalja.

Na pitanje što je s režimom putovanja iz država poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije najavio je kako će vlada u Beču o tome odlučivati sljedećeg tjedna.

Zasad traju pregovori s vladom u Rimu kako bi se eventualno dopustila putovanja u one talijanske regije koje se smatraju sigurnima.

Hrvatska je, pak, nedavno donijela odluku da će omogućiti ulazak u zemlju državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske.

Izvor: Agencije/Aljazeera

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.