Ovako se gradovi na jugozapadu bore protiv tigrastih komaraca

Nakon što su se azijski tigrasti komarci ponovo pojavili na području oko Weil am Rhein u vlažnom području Gornje Rajne, regulatorni ured građanima je podijelio tablete s otrovima. Tablete su bezopasne za ljude, ali smrtonosne za tigraste komarce.

1562135986977,tigermuecke-104__v-7x2@2dL_-bc89d1b8c81b47b66f836795f7bde50a08841ecb

Grad i zdravstvena uprava stoga mole građane za podršku, posebno na razvojnom području Melma. Domaćinstva su opskrbljena paketom takozvanih Bti tableta.

Biološki sastojak Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) koristi se u boci s raspršivačem otopljenom u vodi i nije štetan za životinje i ljude – ali je fatalan za  komarace.

Ludwigshafen također pojačava borbu protiv insekata – virus korone nema nikakve veze s tim, grad je rekao:

Komarci ne prenose koronske viruse. Međutim, klimatski promjene pogoduju razvoju komaraca – na primjer, visoke temperature. Jaja odložena preko vodene površine mogu preživjeti zimu.

Aedes albopictus (tigrasti komarac) je izvorno tropska i subtropska vrsta jugoistočne Azije, a širi se svijetom od kraja 1970.-tih. Naziv „tigrasti komarac“ je dobio po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama.  Zbog klimatskih promjena i velike prometne povezanosti suvremenog svijeta, danas je rasprostranjen na svim kontinentima. Najčešći način prijenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca. U Europi je zabilježen prvi put 1979. godine u Albaniji.

Po čemu je tigrasti komarac tako značajan?

Tigrasti komarac je  biološki  i zdravstveno vrlo značajna vrsta komaraca. Izuzetno je prilagodljiv novim uvjetima. Prema običnom komarcu je izrazito agresivan potiskujući ga s prostora u kojima se pojavi. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta, a napada tijekom cijelog dana.

Sa zdravstvenog stajališta je važan zbog sposobnosti prenošenja različitih arbovirusa poput uzročnika Chikungunya groznice, žute groznice, dengue, Zika virusne bolesti i drugih uzročnika bolesti.

 

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.