Njemačka ima novi plan za pušače. Povećanje poreza, zabrana reklamiranja i identična pakovanja

Povećanje poreza, zabrane reklamiranja i identično pakiranje: Ove bi tri mjere mogle spriječiti milijun dijagnoza raka u Njemačkoj do 2050. godine. Stručnjaci za rak to izračunavaju i istodobno kritiziraju nedostatak volje od strane politike.

1560869502051,zigarette-100__v-16x9@2dXL_-77ed5d09bafd4e3cf6a5a0264e5e16ea35f14925

Prema Njemačkom centru za istraživanje raka (DKFZ), prioritet ekonomskih interesa sprječava borbu protiv raka. „Tri mjere suzbijanja duhana mogle bi izbjeći milijun slučajeva karcinoma do 2050. godine“, kaže Ute Mons, voditelj odjela za prevenciju raka u DKFZ-u. Ako se povećaju porezi, provede sveobuhvatna zabrana reklamiranja cigareta i jednolika pakovanja, neutralna ambalaža za sve marke cigareta, mnogi ljudi bi bili pošteđeni strašne sudbine. To je rezultat modela istraživača DKFZ-a, koji su objavljeni u stručnom časopisu „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“.

Više utjecaja od pušenja

Vaping je „nasilni napad“ na oralnu floru
Povodom Svjetskog dana bez duhana 31. maja Mons je naglasio: „Nažalost, ne postoji politička volja za poduzimanje ovih koraka.“ Lobi duhanske industrije u Njemačkoj mnogo je snažniji od predstavnika zdravstvenih interesa stanovništva. Njemačka je europsko dno u borbi protiv štetnog korištenja duhana.

Bez dodatnih mjera kontrole duhana, 2050. godine udio pušenja će biti 14,8 posto za muškarce i 10,2 posto za žene, koliko su znanstvenici izračunali na temelju trenutnog konzumiranja pušenja i trenutnog godišnjeg pada stope pušenja. Da su tri predložene mjere odmah uvedene, samo 9,7 posto muškaraca i 6,7 posto žena vjerojatno bi nastavilo pušiti. To rezultira brojem od milijun preventivnih karcinoma.

Nema više vanjskog oglašavanja za duhanske proizvode
DKFZ se zalaže za zabranu vanjskog oglašavanja duhanskih proizvoda, na primjer, na reklamnim stupovima i panoima. „Suprotstavlja se svim školskim obrazovanjima o opasnostima pušenja ako se tinejdžeri na stanicama nakon škole počaste cigaretama“, rekao je Mons. Njemačka zaostaje u europskoj usporedbi. Međutim, ovog je petka Bundestag želio prvi put savjetovati postupnu zabranu oglašavanja na plakatima iz 2022. godine.
Mons vjeruje da bi jednoliko, neprimjetno pakiranje bilo obećavajuće samo ako je brend prvi put predstavila Australija. To bi ometalo pokušaje tvrtki da se reklamiraju kroz boju ambalaže. A slike upozorenja i odvraćanja tada bi postale bolje. „Marlboro Red i Gauloises Blau tada izgledaju identično.“ Ambalaža postaje manje atraktivna, posebno za mlade.

Treći korak – postupno povećanje poreza – posebno je usmjeren na skupinu mladih „pušača osjetljivih na cijene“. Deset posto je moguće zamisliti godišnje tijekom razdoblja od deset godina. Mons je rekao, „Deset posto više poreza obično dovodi do pet posto manje prodaje.“ To je iskustvo s povećanjem poreza prije 15 godina. Otada su samo povećane homeopatske doze. „Ima još puno prostora za napredak“, rekao je Mons.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.