Promet u njemačkoj maloprodaji pao, ali puno manje nego što se mislilo. Potražnja za tekstilom srezana 70 posto.

Promet u njemačkoj maloprodaji zabilježio je u aprilu najveći pad od 2007. godine jer je velik broj trgovina bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa, pokazali su u petak podaci Destatisa. Promet se na godišnjoj razini u realnom izrazu smanjio 5,3 posto, najviše od januara 2007. godine. U martu pao je četiri posto.

1228942

Analitičari su za aprilu predviđali 12-postotni pad. Na mjesečnoj razini promet u maloprodaji potonuo je 6,5 posto, znatno snažnije nego u martu kada je smanjen 1,2 posto. Očekivalo se da će pasti 14,3 posto posto.

Silaznu putanju prometa ublažila je snažna potražnja za osnovnim namirnicama. Tako je prodaja hrane, pića i duhana na godišnjoj razini porasla 6,2 posto, ublaživši utjecaj 14,5-postotnog smanjenja prodaje široke kategorije neprehrambenih proizvoda.

U Destatisu izdvajaju 70,7-postotni pad potražnje za tekstilom, odjećom, cipelama i kožnom galanterijom, najveći od 1994. godine. Snažan pad prometa bilježile su i robne kuće, za 40,3 posto u odnosu na prošlogodišnji april.

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.