Stop desničarskom ekstremizmu

Mi se ne susrećemo samo s desničarskim ekstremističkim stavovima i ponašanjem na marginama društva, već, barem dijelom, postoje i u takozvanoj „sredini“. Osobito se mladima pokušava pristupiti putem medija poput muzike i interneta, kao i sportskih i rekreativnih aktivnosti i tema kao što su identitet, nacionalnost ili svijest o domovini.

haeusliche_gewalt-25cf733d

Veliki broj grupa dosljedno ima za cilj da ukine naš liberalno-demokratski osnovni poredak (FDGO). Zadatak društva u cjelini je da ne dozvoli to! Važna uloga se pripisuje roditeljskom odgoju. Roditelji imaju najbolje preduslove da pozitivno utječu na procese socijalizacije i odgoja djece. Isto tako, učitelji i pedagoški stručnjaci u obrazovnim ustanovama i sportskim klubovima dužni su da promoviraju održivu komunikaciju demokratskih vrijednosti poput tolerancije, poštovanja, saosećanja i empatije prema djeci koja su im povjerena. Ali i u drugim društvenim sredinama postoje prilike da se kaže „ne“ predrasudama, netoleranciji i nasilju i umjesto toga radi za slobodu i demokratiju. Važno je da se ove vrijednosti svakodnevno prikazuju kredibilnim uzorima kao što su roditelji, učitelji, sportaši i ljudi u javnom životu. Ono što se odnosi na svaki nasilni zločin općenito, posebno vrijedi u slučaju desničarskog ekstremističkog nasilja: pridružuju se i oni koji ne reagiraju. A oni koji ne protestuju pozivaju počinitelje da se osjećaju potvrđenim. Policiji je potrebna i naša podrška u vezi s ekstremističkim nasiljem. Prijavite policiji ako ste svjedoci zločina! Samo zajedno možemo stati na kraj ekstremizmu.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.