Pismo Alberta Einsteina iz 1940. godine sada u Ulmu

„Sutra ću vam poslati malo kućnog pozdrava, nečeg slatkog i kolačiće: kao nekada u Ulmu.“

100582376_746042406137389_4924409570865971200_n

U martu 1934. godine Elsa Einstein, druga supruga dobitnika Nobelove nagrade Alberta Einsteina, obratila se svom rođaku Erichu Marxu. U to su vrijeme bračni par Einstein i primalac pisma, sin Dr. August Marx-a, više nisu u Ulmu. Oni su emigrirali u Sjedinjene Države. Jer su Einstein bili Židovi i u Europi je preovladavao teror nacionalsocijalizma.

Grad Ulm je sad dobio ovo pismo, kao i pismo koje je napisao sam Albert Einstein, a u njemu se Einstein obraća svom rođaku iz Ulma Leopoldu Hirschu. Fokusira se na pomoć koju je Albert Einstein slao svojim bliskim rođacima tokom nacističke ere. Znakovito je da je utvrdio da su njegove garancije za progonjene Židove na području utjecaja njemačkog Reicha sve više odbacivana jer ih je izdao previše. To pokazuje koliko je radio na podršci i spašavanju prijatelja, kolega i rodbine. Sin Leopold Hirsch spomenut u pismu s tim u vezi, Fritz, više nije mogao pobjeći iz Njemačke i samo je čudom pobjegao od deportacije u logor za istrebljenje Auschwitz-Birkenau. Oba pisma postaju dio muzeja o Albertu Einsteinu i njegovoj porodici u Ulmu, koji je trenutno u izgradnji. Očekuje se da će muzej biti otvoren 2022./2023. Muzej će se nalaziti u prizemlju takozvanog „Engländer“ na Weinhofu. Bake i djedovi Alberta Einsteina živjeli su u ovoj zgradi u drugoj polovini 19. stoljeća. Fokus izložbe bit će na vezama Einstein para i njihove obitelji u Ulmu. Ova porodična mreža oduvijek je oblikovala i odražavala društveno-politička dešavanja. Obiteljska historija stoga bi trebala biti isprepletena s ekonomskim, političkim i kulturno-hustorijskim dimenzijama i integrirati ih. Istovremeno, prati se švapska povijest 19. i 20. stoljeća. Provedba projekta muzeja provodi se uz ljubaznu podršku Fondacije Baden-Württemberg.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.