Njemačka donirala Civilnoj zaštiti RH opremu za sanaciju posljedica potresa

Njemačka vlada darovala je Civilnoj zaštiti RH tehničku opremu za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu i okolici u vrijednosti od 85.000 eura, a oprema je uručena u srijedu u Jastrebarskom.

Damir-Trut

Donacija je ostvarena putem njemačke organizacije za civilnu zaštitu i sprječavanje katastrofa „Technisches Hilfswerk“ (THW), a njemački veleposlanik u Hrvatskoj dr. Robert Klinke opremu je formalno predao pomoćniku ministra unutarnjih poslova Damiru Trutu i Ravnateljstvu Civilne zaštite RH u Logističkom centru Civilne zaštite u Jastrebarskom.

Riječ je o deset rasvjetnih balona sa stativima i stotinu dizelskih grijalica primjerice za šatore. Veleposlanik Klinke je rekao da je to oprema koja može poslužiti za sanaciju posljedica potresa, ali i za druge potrebe civilne zaštite.

Osvrnuo se na činjenicu da zbog posljedica dva snažna potresa koja su zatresla Zagreb 22. marta, u vrijeme provođenja mjera protiv epidemije covida 19, mnogi građani još uvijek ne mogu u svoje domove, jer je prije toga potrebna sanacija zgrada i kuća.

„Savezna Republika Njemačka je iz osjećaja solidarnosti prema prijateljskoj Hrvatskoj odgovorila na poziv Vlade RH doniranjem opreme Civilnoj zaštiti RH i to opremom koja se može prenositi i služiti danju i noću, kako tijekom sanacije tako i u slučaju raznih potreba spašavanja“, rekao je veleposlanik Klinke i poželio Hrvatskoj puno snage u obnovi potresom zahvaćenih dijelova Zagreba i okolice.

Pomoćnik ministra Trut je zahvalio na donaciji i opisao trajno dobru suradnju raznih tijela i udruga dviju država.

„Unazad deset godina 18 je projekata na kojima smo bili partneri, a sada radimo na još tri, i to sve uglavnom sa njemačkim THW-om kao najvećom snagom u civilnoj zaštiti. Osim ove pomoći, dobili smo i pomoć u migrantskoj krizi, te smo u pandemiji covida 19 dobili i pomoć u testovima na prisutnost virusa i u medicinskoj zaštitnoj opremi“, rekao je Trut te dodao da je najveća pomoć Republike Njemačke bila u razminiranju Hrvatske u vrijednosti od devet milijuna eura.

Od suradnji koje traju naveo je RODOS za nuklearnu sigurnost. pišeN1

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.