POSLODAVAC MU DUŽAN PLATITI RETROAKTIVNO DIO STANARINE ZA RAD OD KUĆE

Prema presudi, poslodavac je dužan platiti odštetu i to retroaktivno 150 franaka mjesečno. Stručnjaci smatraju da bi ova presuda mogla imati dugotrajne posljedice, psoebno za rad od kuće u vrijeme pandemije.

unnamed

Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zurichu, prenosi Swissinfo.ch.

Tužbu protiv svoje firme podnio je jedan zaposleni koji je tražio odštetu za rad od doma. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o odšteti i da nije bila u obavezi da plati dio stanarine.

Međutim, sudac je donio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali doatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog a im se odbije zahtjev za odštetom.

Prema presudi, poslodavac je dužan platiti odštetu i to retroaktivno 150 franaka mjesečno. Stručnjaci smatraju da bi ova presuda mogla imati dugotrajne posljedice, psoebno za rad od kuće u vrijeme pandemije korona virusa.

Oni ističu da zaposleni imaju pravo na odštetu ako su prinuđeni, ne svojom voljom, raditi od kuće, a da onaj tko to čini na osnovu vlastite volje ne bi na to imao pravo.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.