Ulm je drugi najskuplji grad u Njemačkoj za studente

Operator portala za nekretnine u Nirnbergu „Immowelt“ redovno objavljuje studije o stambenoj i nekretninskoj situaciji u Njemačkoj. U svojoj studiji, kompanija je uspoređivala najamnine u univerzitetskim gradovima sa više od 10.000 studenata i ispitala više od 26.000 privatnih iznajmljenih stanova s ​​maksimalno 40 kvadratnih metara – tipičnih pojedinačnih stanova. Javne spavaonice Studentenwerk su isključene.

5cf67862e21f02f0077b2df0_Ulm

Zaključak studije: Ulm je drugi najskuplji „grad za studente“ nakon Minhena. U glavnom gradu Bavarske, cijene kvadratnih metara u prosjeku su 22,70 eura za luksuzne, moderne apartmane. Ulm (16,90 eura) i Stuttgart (15,50 eura) slijede u gornjoj ligi s jasnim jazom, ali još uvijek nespornim. Suprotno tome, ambiciozni akademici mogu zaista živjeti jeftino na istoku republike, na primjer u saksonskom Chemnitzu: kvadratni metar tamo košta samo 5,40 eura.

Prema Immoweltu, dinamika kretanja cijena posebno je snažna u skupim gradovima. U Minhenu i Ulmu ionako već visoke cijene najma posebno su narasle u odnosu na prethodni ljetni semestar: za 21 posto u metropoli Isar i za čak 36 posto u dunavskom gradu. Portal za nekretnine pruža ne samo gole podatke, već i analizu. Jedan od razloga naglog porasta je taj što sve skuplji, opremljeni mikro-apartmani izlaze na tržište u nekim gradovima. „Njihovi stanodavci ciljaju prvenstveno na one koji ostvaruju visoku zaradu. Zbog nedostatka jeftinih alternativa, sve više i više studenata mora koristiti ove stanove, barem privremeno “, kaže se.

Claus Kaiser, upravni direktor Studierendenwerk Ulm, smatra izjave studije „pretjeranim“. Studentenwerk ne samo da iznajmljuje 1.533 sopstvenih soba u deset spavaonica u Ulmu, već ima i veliki registar privatnih soba u kojima vlasnici stanova mogu postavljati svoje ponude. „Ako se ne pridržavate kvalificiranog Ulm indeksa zakupa, nećete biti uključeni ni u dosje“, kaže Kaiser. Njegovo zapažanje: „Ulm nije uporediv sa Minhenom u pogledu cijena najma. Ali također primjećujemo da razvoj cijena raste. “

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.