Njemačka ukida putna ograničenja za 31 evropsku zemlju

Njemačka vlada želi da ukine putna ograničenja za turiste iz 31 evropske zemlje od 15. juna ukoliko situacija u vezi s koronavirusom nastavi da se poboljšava u Evropi.

Njemačka ukida putna ograničenja za 31 evropsku zemlju

Te su preporuke navedene u nacrtu političkog dokumenta pod nazivom „Kriteriji za omogućavanje unutarevropskog turizma“, koji bi njemačka vlada mogla usvojiti u srijedu.

Njemačka je do sada objavljivala putna upozorenja za regije koje su opasne po život, uključujući ratne zone kao što su Sirija i Afganistan.

Ukidanje putnih ograničenja dalo bi početni signal za prekogranična putovanja tokom ljeta u Evropi upravo u vrijeme turističke sezone.

„Oživljavanje turizma bitno je i za turiste i za njemačku turističku industriju, kao i za ekonomsku stabilnost zemalja koje su turističke destinacije“, navodi se u nacrtu dokumenta Saveznog ureda za međunarodne odnose.

Putna upozorenja bit će zamijenjena pojedinačnim putnim savjetima u kojima se ukazuje na rizike u svakoj zemlji pojedinačno, prenosi dpa.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.