Presuda BGH: Volkswagen mora kupcima platiti odštetu

Kupci  dizel automobila mogu vratiti svoje vozilo i djelomično zahtijevati otkupnu cijenu od Volkswagena. Sada je presudio Federalni sud pravde.

volkswagen-gi-neu

Kupci VW-a u osnovi imaju pravo na naknadu zbog skandala sa dizelom. U konkretnom slučaju (Az. VI ZR 252/19) tužio je vlasnik polovnog VW Sharana iz Rajneland-Pfalz. Prevario ga je Volkswagen i tražio je punu otkupnu cijenu od gotovo 31.500 eura.

Presuda je važna smjernica
Volkswagen je negirao da su kupci pretrpjeli bilo kakvu štetu od ilegalne tehnologije  za kontrolu ispušnih gasova. Viši regionalni sud u Koblenzu ranije je presudio da kupac ima pravo na naknadu, ali uz odbitak takozvane kompenzacije upotrebe za pređene kilometre.

Prema VW-u, oko 60.000 tužbi za dizel još uvijek čeka pred sudovima u cijeloj zemlji. Presuda za BGH trebala bi biti važna smjernica za većinu ovih postupaka. Jer na središnje pitanje, ima li kupac pravo na naknadu ili ne, niže su vlasti odgovorile potpuno drugačije.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.