Kina više nije među glavnim stranim ulagačima u Njemačkoj

BROJ novih kineskih poduzeća u Njemačkoj opada četvrtu godinu zaredom. I dok se Peking više fokusira na domaće tržište, najveći strani investitor u Njemačkoj je SAD.

47361562_303

Ekonomski angažman Narodne Republike Kine u Njemačkoj neprestano opada. Azijska supersila prvi put nakon deset godina nije među tri najvažnija strana ulagača u Njemačkoj: prošle godine su samo 154 kineske kompanije otvorile svoje podružnice u Njemačkoj. To proizlazi iz podataka državne agencije za razvoj poslovanja u Njemačkoj pod nazivom Trade & Invest (GTAI).

Ovaj negativni trend primjetan je već neko vrijeme. Robert Hermann, generalni direktor Trade & Investa (GTAI), kaže kako „pad broja kompanija iz Kine koje se nastanjuju u Njemačkoj traje već četiri godine”. „Dok je u 2016. ovdje bila 281 kompanija, taj se broj sada gotovo prepolovio.“

Prvi put otkako je prije jedanaest godina počelo prikupljanje podataka o stranom investiranju, Kina više nije među top 3 ulagača u Njemačkoj, nego je na četvrtom mjestu. SAD je opet na prvom mjestu (302 projekta), a slijede Velika Britanija (185) i Švicarska (184).

Oni na vrhu brane svoju poziciju

„SAD je i dalje najvažnija zemlja iz koje dolaze strane investicije u Njemačku“, kaže direktor GTAI-ja Hermann. Tome je doprinijela i tamošnja porezna reforma. „Zahvaljujući toj reformi kompanije imaju više kapitala, koji koriste za ulaganje i širenje poslovanja“, rekao je izvršni direktor GTAI.

Britanski investitori trenutno sve više ulažu i učvršćuju svoje pozicije u Njemačkoj. Od 2016. – godine referenduma o Brexitu, neprestano se povećava broj britanskih firmi koje se nastanjuju u Njemačkoj. „To nije nešto što ima veze samo s Brexitom“, rekao je Hermann. „Tu su i britanske kompanije koje se žele proširiti i učvrstiti u kontinentalnom dijelu Europe.”

Peking ulaže u domaće tržište

Kada je riječ o razlozima smanjenja interesa Pekinga za Njemačku, direktor GTAI-ja Hermann kaže da „kineska vlada, koja regulira izvoz kapitala, sve više obraća pažnju na to da se usredotoči na ulaganja u vlastitu državu“. U Kini je u posljednje vrijeme ekonomija rasla sporije nego u tri desetljeća ranije zbog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama. „Prema tome, fokus je više na vlastitoj zemlji, što znači da se inovacije i infrastruktura tamo najviše promoviraju“, rekao je Hermann.

To, prema analizi GTAI-ja, objašnjava pad kineskih investicija u Njemačkoj. Kina još uvijek ulaže mnogo novca u istraživanje, razvoj i proizvodnju u Njemačkoj. To područje čini gotovo četvrtinu kineskih investicija i još uvijek se radi o natprosječnom obimu ulaganja.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.