Porodice bi trebale dobiti jednokratnu uplatu u iznosu od 300 eura za svako dijete.

Porodice bi trebale dobiti jednokratnu uplatu u iznosu od 300 eura za svako dijete. Barem tako planira ministar finansija Scholz, kao dio stimulativnog paketa u iznosu od 150 milijardi eura.

132427371

Ministar financija Olaf Scholz iz SPD-a želi ojačati kupovnu moć nakon korona krize  s porodičnim bonusom. Roditelji bi trebali dobiti jednokratnu uplatu u iznosu od 300 eura za svako dijete, „objavio je“ Špigel „o planovima iz Ministarstva finansija. Ta bi mjera mogla koštati saveznu vladu između pet i šest milijardi eura i biti dio ekonomskog paketa podsticaja planiranog za juni.

Uz to, gostioničari i umjetnici trebali bi dobiti nadoknadu za izgubljeni dohodak – mjeren u odnosu na prosječnu zaradu posljednjih godina. Prema „Spiegelu“, Scholz planira olakšati amortizaciju ili naknade za ulaganja kompanijama. Paket stimulansa uključivat će i do 150 milijardi eura.
Jučer je u video poruci Scholz najavio opću podršku porodicama, zaposlenima i industrijama poput kulture, šoumena, restorana, hotela ili putničkih agencija. Paket ekonomskih stimulacija trebao bi osigurati „da se primanja građana stabiliziraju, posebno onih porodica koje sada imaju posebno teško vrijeme“.

Prema državnoj vladi NRW, porodice bi trebale dobiti bonus u iznosu od 600 eura po djetetu. Doplatak za djecu treba jednom povećati, sugerirali su premijer Armin Laschet iz CDU-a i njegov ministar ekonomije Andreas Pinkwart iz FDP-a iz Düsseldorfa. Takav je bonus alat za brzo djelovanje koji povećava kupovnu moć i donosi dodatnu potražnju trgovcima. Federalna vlada mora brzo podnijeti odgovarajući prijedlog.

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.