Maas: Ljetni odmor u Evropi moguć, ali uz ograničenja

U godini korona krize želimo omogućiti evropski ljetni odmor, ali moramo postupiti odgovorno, kaže šef njemačke diplomatije.

Bundesaussenminister Heiko Maas, SPD, gibt ein Pressestatement vor dem Auswaertigen Amt zu der aktuellen Lage der Rueck
Bundesaussenminister Heiko Maas, SPD, gibt ein Pressestatement vor dem Auswaertigen Amt zu der aktuellen Lage der Rueckholaktion deutscher Staatsbuerger aus dem Ausland. Berlin, 17.04.2020 Berlin Deutschland *** Federal Foreign Minister Heiko Maas, SPD, gives a press statement to the Foreign Office on the current situation of the repatriation of German citizens from abroad Berlin, 17 04 2020 Berlin Germany Copyright: xThomasxKoehler/photothek.dex

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je, nakon sastanka s kolegama iz država koje graniče s Njemačkom, izjavio da će ove godine ljetni odmor u Evropi biti moguć, ali uz ograničenja.

„U godini korona krize želimo omogućiti evropski ljetni odmor, ali moramo postupiti odgovorno. Da bi u tome uspjeli, odmor mora biti predvidiv i prije svega siguran“, rekao je on nakon sastanka.

Maas je kazao kako se sigurnost odnosi na dva aspekta: prvi je da se omogući siguran povratak njemačkih turista kući, za što je potrebno postepeno otvoriti granice i ukinuti pravila o karantinu, a drugi se odnosi na mjere protiv širenja pandemije korona virusa.

„Trebamo biti sigurni u to da se ne dogodi da ljetni turizam platimo drugim valom zaraze. Zato se moramo dogovoriti oko zdravstvenih i higijenskih standarda u turističkim centrima“, istakao je on.

‚Svjetski prvak u putovanjima‘

Naglasio je da se Njemačka, kao „svjetski prvak kad su putovanja u pitanju“, osjeća posebno odgovorno kada je u pitanju ponovno otvaranje sezone putovanja.

Istakao je da se nada kako će preporuke njemačke vlade da se ne putuje u inostranstvo, barem što se tiče evropskih zemalja, 14. juna biti ukinute.

„Posljednjim razgovorima smo se približili tom cilju. I ovo usklađivanje stavova i mjera moramo nastaviti u sljedećim danima“, rekao je Maas.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.