Nova znamenitost Ulma je ovdje! Berblinger toranj danas je u potpunosti izgrađen.

Za 250-godišnjicu Albrechta Ludwiga Berblingera, poznatog kao krojača Ulma, sagrađena je veličanstvena Berblinger-ova kula. U tri dijela, to je sagrađeno komadno po dio tokom posljednjih nekoliko dana. Toranj se sastoji od 88 stepenica, naizmjenično narandžaste i bijele (poput Berblingove leteće mašine).

43862

Skupa umjetnička instalacija

Impresivna struktura naginje se 10 stepeni do rijeke i ljuljat će se na vjetru. Prema gradu, Berblinger-ova kula testirana je TÜV-om 100 godina i sigurno je usidrena u zemlji. Dizajnirali su je minhenski umjetnički duo Brunner i Ritz. Uz svjetlo i zvuk, skulptura postaje umjetnička instalacija. Skulptura je u početku trebala koštati 500.000 eura, ali se popela na 750.000 eura. Trebao bi mu biti dostupan krajem juna.

Toranj je sada kod Adlerbasteija na ulmskom gradskom zidu, tačno na mjestu na kojem se Berblinger jednom, zbog vjetra, srušio u Dunav sa svojom letećom mašinom.

43833

 

quelle: Donau3fm

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.