Ko snosi „korona-troškove“ za primatelje socijalne pomoći?

Koronakriza je unijela i mnoge nedoumice u svakodnevnom životu koje se mogu riješiti samo sudskim putem. Predstavljamo dvije presude takve vrste.

U njemačkim sudnicama i u vrijeme pandemije skoro se svakodnevno donose presude koje itekako imaju utjecaja na svakodnevne živote građana. Pogotovo na dugoročno nezaposlene primatelje pomoći Hartz IV. Piše WDR

sozialhilfe

Nadoknada za test na korona-virus?

Prva odluka odnosi se na žalbu dugoročno nezaposlenog primatelja socijalne pomoći Hartz IV koji se zove Heiko Heilmann i koji je tražio da mu zavod za zapošljavanje plati test na korona-virus. Heilmann je pritom sam, dakle lično, inzistirao na testiranju zbog mogućih simptoma infekcije, iako nadležni zdravstveni ured  za to nije vidio nužnost jer ne pripada rizičnoj grupi i nije imao kontakta s inficiranim osobama.

Zbog svega toga socijalni sud u Frankfurtu na Majni je odlučio  da zavod za zapošljavanje nije dužan snositi troškove u iznosu od 200 eura zato što, kako se navodi, Heiko Heilmann nema pravo na povlastice u odnosu na druge građane – koji se u ovom slučaju moraju obratiti zdravstvenim osiguranjima.

Nadoknada za kupovinu zaštitne maske?

Druga sudska odluka o kojoj danas govorimo isto tako se odnosi na dugoročno nezaposlene primatelje socijalne pomoći i također ima veze sa životom i troškovima u vremenima korone. Presuda dolazi od zemaljskog socijalnog suda Sjeverne Rajne-Vestfalije i glasi – primatelji pomoći Hartz IV nemaju pravo na novčani dodatak za kupovinu zaštitnih maski. U obrazloženju stoji da su maske dio odjeće koja se nosi samo u posebnim situacijama tako da se njihova nabavka može i mora financirati iz osnovnog iznosa socijalne pomoći. Time sud odbio žalbu jednog od primatelja  koji je od socijalnog ureda i zavoda za zapošljavanje tražio ili da mu se nabave nove maske ili da mu se isplati 349 eura za kupovinu.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.