Bonus za njegovatelje od 1000 do 1500 € uz julsku platu.

Nakon odluke savezne vlade, Bundestag i Bundesrat su odlučili za koronsku premiju za njegovatelje

dreamstime_m_80668896
U 2020. godini „svi zaposleni“ u gerijatrijskoj njezi imat će pravo na jednokratnu posebnu pogodnost
Federalna vlada osigurava financiranje bonusa Korone do 1000 eura
Savezne države i poslodavci u sestrinstvu mogu povećati bonus na 1500 eura
Neke države, poput Bavarske, Brandenburga, Hamburga, Hessea, Saarlanda i Schleswig-Holsteina, obećale su da će povećati bonus.
Bonus se isplaćuje uz julsku platu
Premija Corone nije oporezovana do 1.500 EUR

Iz Federalnog ministarstva zdravstva objavili su da pripravnici,  učenici, praktikanti u dobrovoljnoj socijalnoj godini te privremeni radnici kao i zaposlenici u uslužnim firmama također trebaju dobiti posebnu naknadu.

Nacrt zakona: Starački domovi moraju plaćati premiju Korone
Nacrt zakona Federalnog ministarstva zdravstva („Drugi zakon za zaštitu stanovništva u epidemijskoj situaciji od nacionalnog značaja“) govori o obvezi prema poslodavcima koji se brinu. Tačna rečenica u nacrtu glasi: „Domovi starateljstva dužni su isplaćivati ​​posebna dodatna davanja (korona) za svoje zaposlenike. Troškove ovih Korona premija nadoknađuje sestrinskim ustanovama socijalno osiguranje za njegu u unaprijed zakonski  propisanom zdravstvenom osiguranju. U drugoj polovici 2020. godine, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo financija međusobno će odrediti u kojoj mjeri će zakonsko zdravstveno i dugoročno osiguranje dobiti savezne potpore za stabilizaciju dotičnih stopa doprinosa. Ovo će takođe uključivati ​​i pitanje refinansiranja ove jednokratne premije. “

Bavarska povećava Korona bonus na 1500 eura
Medicinske sestre u bolnicama, kao i u staračkim domovima  primaju jednokratni novčani doprinos iz države Bavarske – koronski bonus u iznosu od 500 eura. Ovaj iznos nadopunjuje posebnu uplatu od 1.000 eura koju je odlučila savezna vlada. Bavarske medicinske sestre ukupno primaju 1.500 eura.

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.