Dok cijene mesa rastu, Aldi želi sniziti cijene kobasica – šta je razlog!

Aldi Nord i Aldi Süd planiraju smanjiti prodajne cijene 29. maja. Kobasice  će tada biti znatno jeftinije za kupce.

aldi-kasse-logo

Činjenica je: cijena svinjskog mesa pala je za 42 centi po kilogramu u posljednjih devet tjedana. Od danas kilogram  košta 1,60 eura.

Razlog pada cijena je prevelika ponuda na tržištu.

Glasnogovornik Aldija za BILD: „Za razliku od raznih drugih kategorija proizvoda, cijene kobasica kontinuirano se procjenjuju u dijalogu između pregovaračkih partnera. Cijene su ovdje dogovorene kada se tržište znatno pomiče gore ili dolje. Drugim riječima, s određenim fluktuacijama ili razvojem, bilo industrija ili trgovina potiče prilagođavanje cijena, bilo prema gore ili prema dolje. To je dugotrajna praksa i obično se odvija u partnerstvu. “

Jednostavnim jezikom znači: Ako cijene na tržištu padnu, Aldi također plaća manje nabavnu cijenu i to prosljeđuje kupcima.

Šta je sledeće u mesnom skandalu?

Nakon nedavnog izbijanja korone u mesnoj industriji, federalni kabinet je odlučio zabraniti ugovore o radu i privremene radnike u industriji. Uredba je ograničena na kompanije čija je osnovna djelatnost klanje i prerada mesa.

Mesarska trgovina, s obično mnogo manjim poduzećima, ostaje izuzeta od zabrane.

Kritičari krive radnike iz istočne Europe koji imaju zajednički smještaj i  koji su uobičajeni u mesnoj industriji i loše higijenske standarde za brzo širenje virusa u industriji.

Istovremeno, prijedlog  šefa Roberta Habecka (Zeleni) o minimalnoj cijeni mesa izazvalo je veliku raspravu.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.