Alma Zadić: Ministrica pravde Austrije izvlači pouku iz afere Ibiza-video

Ministrica pravde Alma Zadić predstavila je svoje planove za borbu protiv korupcije na godišnjicu videa na Ibizi. Dana 17. maja 2019. godine, Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili su videozapis zbog kojeg je Heinz-Christian Strache podnio ostavku i doveo do raspada koalicije ÖVP-FPÖ ( FPÖ je desničarska populistička partija u Austriji).

46-164280814

Alma Zadić, prvi put otkako je preuzela funkciju, govori u svom ministarstvu. „Vladavina prava je kamen temeljac demokratije“, započinje Zadić svojom izjavom, pozivajući se na komemorativne dane Državnog ugovora i Druge republike – ali i prvu godišnjicu.

„Videozapis sa Ibize nas je zapanjio“, kaže Zadić. „Takozvani video s Ibize pokazao nam je šta je moguće.“

Da li je moguće bilo izvesti to o čemu se razgovaralo na snimku? „Da“, odgovarala je ministrica pravde, „neke stvari bi bile moguće, a neke nisu čak i kažnjive“.

Prema trenutnoj pravnoj situaciji, kažnjivo je ako član vlade obeća kompaniji da će dodijeliti vladine ugovore tražeći protuuslugu. Ubuduće bi osoba već trebala biti odgovorna ako je samo kandidat (a da već ne obnaša javnu funkciju). Heinz-Christian Strache govorio je u videu na Ibizi kao vođa FPÖ-a (desničarske populističke stranke Austrije)

Kupovina mandata bit će kažnjena

Nadalje, „kupovinu mandata“ trebalo bi kontrolisati rigoznije, rekla je Zadić. „Ne može biti da ljudi mogu kupiti neko povoljno mjesto na listi.“ Krivična odgovornost sada se mora proširiti i na „osobu koja kupi poziciju na listi, osobu koja vrši isplate i one koji su odgovorne osove u političkoj partiji“, rekla je Zadić.

I ovdje su postojale optužbe protiv slobode da su oligarsi osiguravali mjesta na izbornoj listi FPÖ-a za posrednike. Nije bilo moguće utvrditi jesu li ti navodi tačni, jer to trenutno ne bi bilo kažnjivo, izvijestila je Zadić bez imenovanja uključenih strana.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.