Halilović: Građani BiH u dijaspori vezani za domovinu, to redovno dokazuju

Savez dopunskih škola BiH u dijaspori sa sjedištem u Stuttgartu prenosi želju građana BiH u dijaspori za posjetu domovini u vrijeme ovogodišnjih odmora. pišeFace

bh.dijaspora

Savez dopunskih škola BiH u dijaspori sa sjedištem u Stuttgartu prenosi želju građana BiH u dijaspori za posjetu domovini u vrijeme ovogodišnjih odmora te apelira na nadležne organe u BiH da iznađu način da se omogući njihov olakšan dolazak i boravak, uz neophodne mjere zaštite.

Predsjednik Saveza Haris Halilović ističe u izjavi za Fenu da Savez često dobiva pitanja bh. građana u dijaspori o tome kakva je situacija na granicama, može li se i kako najlakše do Bosne i Hercegovine, mora li se po ulasku u BiH ići u izolaciju.

– S obzirom na još vanrednu situaciju zbog koronavirusa, posebne mjere kontrole na granicama, u većini država u kojima žive – i u domovini, jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja i na koje se traži odgovor u dijaspori BiH jeste može li se i kako do domovine, do Bosne i Hercegovine – kazao je.

Mišljenja je da vezivanje građana BiH u dijaspori za domovinu, i u ovoj kriznoj situaciji, osim ekonomskog faktora nosi i niz drugih pozitivnih stvari poput održavanja rodbinskih i prijateljskih veza, razmjene znanja i iskustava, uređenja i upravljanja imovinom u domovini, novih poslovnih kontakata.

– Ponosni smo na mjere poduzete od vlasti u domovini, u borbi protiv pandemije koronavirusa, koje daju dobre rezultate. I protekla dva mjeseca dijaspora je s velikom pažnjom pratila situaciju i dešavanja u domovini. Vođeno je, i vodi se, niz akcija pomoći – naglasio je.

Podsjeća da po nezvaničnim podacima, u svijetu živi više od dva miliona građana Bosne i Hercegovine i građana porijeklom iz BiH. Veliki broj njih je dosad godišnje odmore ili dio tog vremena provodio u Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina može biti ponosna na svoju dijasporu. Građani BiH u dijaspori su vezani za domovinu, što svakodnevno dokazuju – poručio je Halilović.

Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Stuttgartu (SR Njemačka) osnovan je 15. maja 2012. godine. Osnovni cilj je podrška dopunskom obrazovanju na maternjim jezicima djece građana iz ili porijeklom iz BiH u dijaspori, očuvanje maternjih jezika i kulture kod građana BiH koji žive u svijetu, podrška njihovoj integraciji u nova društva, borba protiv asimilacije i njegovanje veza s domovinom.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.